IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери в Добричко очакват 200 кг слънчоглед от декар заради сушата

Изкупната цена на слънчогледа е почти колкото през миналата година - 630 лева за тон

10:17 | 16.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Около 200 килограма слънчоглед от декар се очаква да бъдат прибрани в Добричкия регион след повече от два месеца засушаване, съобщи за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. По думите му в землищата, където от юни не са падали валежи, добивът вероятно ще бъде и по-нисък.

Добричка област е сред най-големите производители в страната на маслодайно семе, като през тази стопанска година площите със слънчоглед достигат около 810 хил. декара. 

Земята е много суха, последният дъжд, при който паднаха около 7 литра на квадратен метър, няма стопанско значение, поясни председателят на браншовата организация. Костадинов добави, че изкупната цена на слънчогледа е почти колкото през миналата година - 630 лева за тон.

Заради сушата жътвата на слънчогледа в региона се очаква да започне по-рано от обичайното - до десетина дни, коментира и селекционерът в Добруджанския земеделски институт д-р Галин Георгиев.

Ученият също потвърди прогнозата за среден добив около 200 килограма в повечето райони на областта, където не е валяло.

Там, където обаче са паднали локални дъждове, стопаните ще приберат около 250-300 килограма от декар, каза селекционерът. Георгиев добави, че на места посевите са много изгорели и е възможно семето да е недоизхранено и маслеността да бъде по-ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още