IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваме още 100 души от Фронтекс да се включат в охраната на границата с Турция

Доналд Туск ще призове в Братислава за изпращане на техника и гранични служители към България

18:05 | 09.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България очаква допълнителни 100 души от европейската гранична агенция Frontex да се включат в охраната на границата ни с Турция. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предава БНР.

Министърът обясни, че към момента няма признаци, че Турция ще денонсира споразумението с Европейския съюз (ЕС), което засяга обратното връщане на бежанци.

„То не се изпълнява в момента от Турция, защото се възприема като част от общия пакет на споразумението с ЕС и доколкото Турция смята, че от страна на ЕС не са изпълнени исканите от тях условия, те спират изпълнението и по реадмисията. Българската страна полага всички усилия, за да възстановим практиката за реадмисия и да я приложим по отношение на граждани от трети страни”, каза вътрешният министър. 

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск ще призове на срещата в Братислава през следващата седмица страните от общността да пратят гранични служители и техника в България, за да помогнат за защитата на границата с Турция, допълва националното радио.

Според източник, пожелал анонимност и цитиран от Франс прес, по време на разговорите си с естонския премиер в Талин днес се очаква Туск да обяви, че ще настоява държавите да изпратят конкретно, работещо подпомагане у нас.

През последните дни председателят на Съвета на ЕС е на обиколка в различни европейски столици в опит да постигне консенсус за това какви да са действията на общността след излизането на Великобритания от съюза, особено по въпроса за сигурността на границите и сътрудничеството в областта на отбраната. Тези теми ще бъдат основни на срещата в словашката столица следващата седмица.

Премиерът Бойко Борисов поиска съдействие от Frontex за осигуряване на техника, кораби и хеликоптери за гарантиране на сигурността и спокойствието по границите в края на юли. Тогава Борисов обсъди въпроса в телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още