IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският бизнес е най-нередовният платец в Европа

Проблеми с ликвидността и забавено плащане от собствените клиенти са в основата на просрочията

13:34 | 13.09.16 г. 11
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Българският бизнес е най-нередовният платец в Европа, става ясно от последното проучване на EOS, извършено съвместно с TNS Infratest. Според данните 70% от фактурите у нас се плащат навреме, а забавата, с която фирмите се разплащат, е 28 дни след падежа на фактурата.

По този показател ни изпреварва само Гърция, където забавата е 29 дни. В южната ни съседка 72% от фактурите се плащат навреме. Средното за Източна Европа е 73%, а за цяла Европа - 76 на сто, допълват от колекторската компания.

Като цяло EOS наблюдава влошаване в навиците на плащанията у нас - 72% от всички фактури в България се покриват навреме, докато аналогично проучване, изготвено през 2015 година, показваше, че 74% от фактурите у нас се плащат в определения срок. Всъщност тенденцията се наблюдава в цяла Европа - средно 77% от фактурите се плащат навреме, спрямо 78% през миналата година.

От EOS уточниха още и че у нас е увеличен и срокът за отложено плащане - българските компании дават средно 36 дни на клиентите си, което е с 3 дни повече спрямо 2015 година. В Европа този срок се увеличава с 2 дни - от 34 дни на 36 дни. Конкретно в Източна Европа средният срок, който бизнесът отпуска за издължаване на своите клиенти, е 38 дни.

Сред водещите причини за просрочие при бизнес клиентите у нас остават временните ликвидни затруднения (при 48% от случаите), както и забавени плащания от собствени клиенти (при 40% от случаите).

От фирмата отчитат тревожна тенденция - увеличават се компаниите, които дават на клиентите си "търговски кредити", тоест много дълги срокове за плащане, което води до липса на ликвидност по цялата верига на междуфирмените плащания.

Резултатите за бизнеса от забавеното плащане на задълженията са намалените печалби, липса на ликвидност и по-високи разходи за лихви.

Данните по сектори относно просрочените и отписани вземания показват съществени различия. В сектора на търговията ситуацията например се подобрява и просрочените вземания намаляват до 27%, спрямо 28% година по-рано.

В сектора на услугите и промишлеността обаче има влошаване - съответно до 30% спрямо 27% година по-рано и до 32% спрямо 2015 година. В промишлеността има по-дълъг срок на просрочие - със седем дни повече спрямо миналата година и вече достига 27 дни.

"Положителните резултати за сферата на търговията отдаваме на това, че тези компании през последните години най-често използват външен партньор за управлението на вземанията си - над половината от тях си сътрудничат с външни специалисти", каза управителят на ЕОС България Райна Миткова.

В сферата на услугите 35% прибягват до съдействието на външен специалист, което е с 5 пр. пункта по-малко спрямо миналата година. В промишлеността също има намаление - с 1 пр. п. до 42%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 7 години
ходи си там бе,***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Що се касае до 2,4,7, бих поспорил дали демонстрира мисъл. По-скоро си има мантри Русия е зле, запада е истина, всички българи са комунисти и чо.г.у.ни и по някога уцелва. В смисъл, когато наистина става дума за нещо лошо от Русия или за нещо добро от запада или когато наистина пише на някой чо.г.у.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Тъй като от време на време работим с големи фирми (като поддоставчици) наистина условията са им отвратителни: 60 дена отложено плащане. При условие,че трябва да си купиш материал (почти винаги с плащането напред) изработка, предаване и... чакаш. А какви са условията за кредит на всички ТУК в България е ясно. Що се касае за 2,4,7 - понякога демонстрира мисъл, но явно не работи тук, ако въобще работи в някакво производство или е в някакъв тинк-танк или е на хранилка за списване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 3
SickSix
преди 7 години
Дори снимките с български стотинки са архив от Ройтерс.. Повечето от статиите с източник Ройтерс и компания. Анти-български пропаганда с източник Ройтерс - няма проблем за "нашите" медии. От години си върви пропагандата как ще ни "оправят" от чужбина и как всички са по добри от нас. Доста жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
Как работи една средна европейска фирма имаш ли представа, пинкаж червен!!!В края на месеца се заверяват, всички фактури от всички, така е и по лесно за обработка на информацията !!!! Освен това, ако не го направиш ВЛИЗАШ В ЧЕРЕН СПИСЪК ОТ ФИРМИ НЕ ПЛАЩАЩИ !!!!!! После не работиш повече!!! НЕ КАТО ТУК, НАВСЯКЪДЕ!!! ТОВА СЕ НАРИЧА КУЛТУРА .... ЗАТОВА И ИМАТ ТИЯ ДАННИ !!! И ТАКА НЕБЛАГОДАРНИЦИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
stefanstefanov
преди 7 години
DutyFree=BrainFree.Thank you
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
emilioner
преди 7 години
Ами то си е записано в статията, защо така се получава.Временни ликвидни проблеми.В западна европа има натрупване на капитали от много години и обемите са огромни,съответно фирмите могат лесно да намерят нужната им ликвидност понеже банките имат пари в излишък.В източна европа няма нужния натрупан капитал и заемите са по скъпи.И съответно фирмите нямат ликвидност, затова и максимално забавят плащанията доколкото могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
DutyFree
преди 7 години
забъркан си яко, нищо ще разбереш някои ден. ......ПАК ЗАПАДНИТЕ ФИРМИ САТИ ВИНОВНИ, ЧЕ СИ И БЕДЕН И ***, ТАКА ЛИ??? много сте зле, не пишете по икономически форуми поне. КАК ВИДЯ ТИ ЕРВОТО ВРЕДНО ЗА НАС, И НАВСЯКЪДЕ ДРУГАДЕ ДОБРЕ??? ПАК ЕДНИ И СЪЩО ГЛУПОСТИ ГОВОРИШ... ЩОТО СИ НЕ ДО ЧЕЛ И НЕ ДО РАЗБРАЛ, КАКВО ЗНАЧИ ЗА ТЕБ ПАРИЧНА ПОЛИТИКА??? ЕЦБ И ЕВРОТО КАКВО СА??? И ОТ ТАМ ТИ КАТО НЕ МОЖЕШ ДА СЕ НАГОИШ, КЪМ ИЗГОДНАТА ТИ ТАКАВА, КАКВО ЛИ НЕ ИЗМИШЛЮТИНИ САМО И САМО ДА СЕ ПРИВЪРЖЕМ КЪМ РУБЛАТА И МОСКВА, АКО МОЖЕ, НАЛИ ???!!! ПЪЛЕН ЧЕРВЕН ЦИРК, НИТО ЗНАЕТЕ КАКВО ГОВОРИТЕ, НИТО КЪДЕ СЕ НАМИРАТЕ, НАЛИ СТЕ ПРОДАЖНИ НЕ ИСКАТЕ РАЗВИТИЕ В РАМКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, А НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ!!! КОИТО НЕ СИ ПЛАЩА НА ВРЕМЕ В ЕВРОПА ВЛИЗА В ЧЕРВЕН СПИСЪК, НЕ КАТО ТУКА ШУРИ БАДЖ И ПАРИЧНА ПОЛИТИКА.. ПИНКО ЧЕРЕН, БЕЗ ЕВРОТО СИ ЗАГУБЕН.. !!! КАКТО И СИ ПОСЛЕДНИТЕ 27 ГОДИНИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Дюти, и друг път съм ти казвал, че това е от паричната система. А кои са Ииидиотите е видно и за Ииииииидиотите смятам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
DutyFree
преди 7 години
значи, какво сега и това са ЛЪЖИТЕ НА ЕС, еми такива им и ценностите !!! НЯМА КАК ДА ИСТИНА ТОВА ИЛИ НЯМА КАК ДА СЕ НАУЧИТЕ НЯКОГА КАКВО Е БИЗНЕС И КАКВО НЕ !????? СМЕШНО ПРАЗНИ ЧЕРВЕН ИИДИОТИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още