IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК изпрати забележки по данъчни закони на финансовия министър

Работодателите искат радикална реформа на държавните такси

13:11 | 04.10.16 г.
БСК изпрати забележки по данъчни закони на финансовия министър

Българската стопанска камара (БСК) изпрати забележки на финансовия министър Владислав Горанов по няколко данъчни закона.

Като цяло работодателите съобщават, че подкрепят  пакета от промени в данъчното законодателство заради запазването на данъчната тежест,  облекчаването на информационния обмен между задължените лица и приходните администрации, ограничаването на разплащанията в брой чрез намаляване съответния праг и електронното подаване на данъчни декларации.

Те обаче предлагат да започне широк дебат за радикална реформа на държавните такси.

В проекта за изменение на Закона за акцизите и данъчните складове  (ЗИД ЗАДС) организацията вижда диспропорция в размера на санкциите, които са предвидени за физически лица и за търговци, при нарушение на закона, при положение че и в двата случая бюджетът е ощетен.

БСК предлага чл. 126 от закона да е в следния вид:

Лице, което държи, предлага, продава или превозва акцизни стоки без данъчен документ по този закон или фактура, или митническа декларация, или придружителен административен документ/електронен административен документ или документ на хартиен носител, когато компютърната система не работи, или друг документ, удостоверяващ плащането, начисляването или обезпечаването на акциза, се наказва:

1. с глоба за физическите лица в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 5 000 лв., а при повторно нарушение – не по-малко от 20 000 лв.;

2. с имуществена санкция за юридическите лица и едноличните търговци в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 10 000 лв., а при повторно нарушение – не по-малко от 40 000 лв.“.

Според БСК проектът като цяло следва Директива 2003/96/EО (за енергийното данъчно облагане), но я прилага непълно в частта определяне на ставката за облагане на енергийни продукти, за които тя не е изрично посочена и затова работодателите предлагат корекции.

Според тях използваните за отопление или моторно гориво енергийни продукти, за които не е определена акцизна ставка, трябва да се облагат в зависимост от употребата със ставката, определена за еквивалентното гориво за отопление или моторно гориво. 

Такса смет

Работодателите смятат, че продължава неяснотата около внасянето на разработения проект на ЗИД на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), след като е приключило  общественото консултиране.

Поредното блокиране на прилагането на европейския принцип „замърсителят плаща“ ще доведе до задълбочаване на проблемите с разделното събиране и рециклиране, казват от БСК.

Организацията настоява предприятията със сключени договори с оператори за събиране, транспортиране и третиране на битови отпадъци да не дължат такса смет.

„Основен проблем остава изборът на адекватна алтернативна основа на таксата“, се казва в становището.
Според БСК трябва да върнат действалите до 1996 г. задължителни изисквания при проектиране на нови жилищни и нежилищни сгради за изграждане на приземни общи помещения за временно съхранение на масово разпространени отпадъци.

Работодателите имат забележки и по финансирането на чистотата в териториите за обществено ползване.

Закон за митниците

Според БСК допълнителните разпоредби на Закона за митниците (ЗМ) не дават легално определение на въведения нов термин за „компетентни международни организации“ с правомощия да акредитират лица, издаващи сертификати за непреференциален произход на стоките.

В становището се казва, че в нито една държава от ЕС или трети държави, членуващи в СТО, не действат такива задължителни правни изисквания и практика.

Това изискване поставя под изключително сериозен риск целият износ за трети страни на стоки с непреференциален произход, чиито годишен размер надхвърля няколко милиарда лева, казват работодателите. 

Становището на БСК е внесено в Националния съвет за тристранно сътрудничество във връзка с насроченото за днес от 13 часа заседание на тристранката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още