IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гарелов: Вотът е срещу Бойко Борисов, а не срещу Цецка Цачева

Според журналиста след евентуални предсрочни избори страната може да бъде управлявана от широка коалиция между БСП и ГЕРБ

22:14 | 06.11.16 г.
<p>
	Снимка: Олег Попов, <em>Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Изборният резултат е по-скоро вот срещу Бойко Борисов, а не срещу Цецка Цачева. Това мнение изказа Иван Гарелов пред "Нова телевизия".

Според него премиерът е направил доста грешки в последните седмици, сред които е и отказът да подкрепи Ирина Бокова, което е изиграла ролята на "Костинбродската афера" в парламентарните избори през 2013 година. Борисов е настроил всички със свои медийни изяви, допълни още журналистът.

Според Гарелов успешният ход на Борисов сега е да подаде оставка и има шанс отново да спечели предсрочни парламентарни избори.

Журналистът е категоричен, че има шанс след предсрочни избори България да управлява  "широка коалиция" между БСП и ГЕРБ. Международното положение може да наложи такова обединение.

Социологът Мира Радева посочи от своя страна, че ГЕРБ от месеци е в тежко положение и е било ясно, че ще изгуби изборите за президент.

Боряна Димитрова допълни, че в дните преди изборите популярността на Цецка Цачева е намаляла, а не толкова кандидатът на БСП е "дръпнал напред". Тя посочи, че голямо разочарование за ГЕРБ е представянето в София. "Спадът е драматичен не само в столицата, но и в областните градове", допълни тя.

Румен Радев е привлякал гласове и от другите леви формации. За Цецка Цачева са гласували основно от електората на ГЕРБ и не "взима от конкуренти вдясно". 

Според социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев кандидатът, подкрепен от БСП, Румен Радев е събрал протесния вот.  За тях интерес ще представлява как ще бъдат разпределени гласовете, които събра третият във вота Красимир Каракачанов. 

Паралелно в централата на ГЕРБ тече заседание, на което ще стане ясно дали Бойко Борисов ще подаде оставка, каквито бяха заявките му преди изборния ден. 

Изборните резултати можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още