IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: При загуба на балотажа подаваме оставка

Ако не съберем достатъчно подкрепа, трудно ще продължим да управляваме, заяви вицепремиерът

10:49 | 09.11.16 г. 19
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ако загубим президентските избори на балотажа, няма основание да се откажем от това да подадем оставка. Това заяви пред „Нова телевизия“ вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя обясни, че по Конституция най-голямата партия има възможност за съставяне на ново правителство, но няма да го направи и ще се тръгне към предсрочни избори.

На балотажа в неделя един срещу друг излизат кандидатът на БСП Румен Радев и този на ГЕРБ Цецка Цачева.

Още в началото на кампанията премиерът Бойко Борисов обяви, че ще подаде оставка, ако Цачева не спечели първия тур на изборите. След първия тур Борисов отложи заявката за оставка, за да изчака резултатите от балотажа.

Според окончателните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) на първия  тур на вота Цачева изостава с близо 3,5% от опонента си.

„Не мисля, че беше грешка обвързването на резултата от президентския вот с оставката на кабинета. Става въпрос за политическа отговорност, която ние сме готови да понесем. Ако загубим в неделя, следва конституционна процедура, която дава възможност за съставяне на второ правителство на най-голямата партия. Най-вероятно няма да се опитаме да направим правителство, а ще вървим към избори”, каза Бъчварова.

“Ако не съберем достатъчно подкрепа, ние трудно ще продължим да управляваме, защото гласът на гражданите е особено важен, затова ще поискаме доверието на избирателите отново чрез парламентарни избори. Мисля, че това е достойно политическо поведение, колкото и да крие рискове започнати проекти и започната работа да не бъде довършена", каза още Бъчварова.

Тя е убедена, че Цецка Цачева има реални шансове да спечели на втори тур и електоралният анализ го показва. Тя коментира, че „политическият багаж, с който Румен Радев би влязъл в президентството,  не е достатъчен. Освен това тезите му показват обратна посока на тази, в която ние сме вървели в последните десетина години", смята тя. 

Бъчварова коментира и изборите в САЩ.

По думите й резултатите от изборите в САЩ показват една голяма поляризация на обществото.  С идването на новата администрация България ще трябва да осъществява контакти с нови хора, досегашните контакти с досегашната администрация няма да ни помогнат толкова много. Двустранните ни отношения ще трябва да се изграждат с нови хора, а за това трябва време, заключи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
Батко
преди 7 години
Най накрая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 1
Longin
преди 7 години
Мави, ти за Тръмп ле си ? имам едно кило дърти комунисти във фамилията - сите беха за Тръмп, шантавия "републиканец" - нали се е заявил за приятел на Жужето :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
Longin
преди 7 години
и сестра ми е *** нали, даже две сестри си имам и - двете...хихихимного сте формирани в риториката от онуй време, няма измъкване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
Допусни, че не си прав. Щото в същност Боко не знае какво ще стане ако не управлява. От неговото политическо ливкидиране, до неговото физическо ликвидиране. Няма как да се разбере със своите врагове, щото той май няма фракция, която да не е унизил или с която не се е скарал. Та...защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Да-а, такива страхотии се задават. Аз се чудя дали да не събера малко *** и чорапи и да емигрирам в Банкя, някъде под магнолията. Или да се примоля на Цецо да ме пусне в някой апартамент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
За сметка на това ти доста ше страдаш, ако останеш без цецка-президент... хихи... Както вика кварталният електродърводелец бай Иван Теслата - напрао настава великата октомврийска социалистическа революция, щот президент ше стане един генерал от НАТО, боен пилот и безпартиен, вместо правилния цивилизационен избор на България - членът на ОФ, БКП, СДС, ССД и ГЕРБ, рабфаковският юрист цецка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 7 години
s3 e aпотеоз на иронията, не му се връзвайте ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
kondosko
преди 7 години
И още нещо, ако не изберем в неделя Цецка, Коледа ще има ли?!Аз, за детето се притеснявам и за това питам.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
Fair
преди 7 години
Още преди 2 месеца споделих в ФБ профила си че вероятността Тръмп да спечели 97%. Та сега едно жокерче и за другарката Б. - единствената интрижка е под или над 10% ще е разликата - ясно за кого. Да си тегли някой изводи.П.С. Жалко че за нашенския избор няма залози. В бет365 беше 4,33 за Тръмпито и някой намазахме. Математика какво да правиш! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
kondosko
преди 7 години
От форума на инвестор, специално за теб:Значи, ако Цачева и ГЕРБ, всъщност Борисов загуби балотажа в неделя, в понеделник България дерайлира, катастрофира, руснаците, турците и комунистите нахлуват и ни превземат, спират ни фондовете, международно ни изолират, нефтът в Черно море спира да блика, а керваните с арабски шейхове - инвеститори панически се разбягват, отпечатъците на болните ги публикуват в Уикилийкс, винетките поскъпват, корупцията се връща, задкулисието се хили ехидно и светът свършва. Обаче ако Борисов спечели, ще настане такъв живот и такава песен, че от кранчето за студената вода ще потече безплатно бензина на Марешки, а от кранчето на топлата - евроатлантически шистов нефт от Добруджа, кебапченцата и кифтенцата ще станат безплатни и лично Митьо Пищова ще ги пече, канадските визи падат, приемат ни в Шенген, всички заплати ги правят в евро по пет, Черно море става все по-черно от нефт, а един мармот завива *** аки в целофан. Хайде сега, започвайте да се страхуват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още