IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: При загуба на балотажа подаваме оставка

Ако не съберем достатъчно подкрепа, трудно ще продължим да управляваме, заяви вицепремиерът

10:49 | 09.11.16 г. 19
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ако загубим президентските избори на балотажа, няма основание да се откажем от това да подадем оставка. Това заяви пред „Нова телевизия“ вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя обясни, че по Конституция най-голямата партия има възможност за съставяне на ново правителство, но няма да го направи и ще се тръгне към предсрочни избори.

На балотажа в неделя един срещу друг излизат кандидатът на БСП Румен Радев и този на ГЕРБ Цецка Цачева.

Още в началото на кампанията премиерът Бойко Борисов обяви, че ще подаде оставка, ако Цачева не спечели първия тур на изборите. След първия тур Борисов отложи заявката за оставка, за да изчака резултатите от балотажа.

Според окончателните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) на първия  тур на вота Цачева изостава с близо 3,5% от опонента си.

„Не мисля, че беше грешка обвързването на резултата от президентския вот с оставката на кабинета. Става въпрос за политическа отговорност, която ние сме готови да понесем. Ако загубим в неделя, следва конституционна процедура, която дава възможност за съставяне на второ правителство на най-голямата партия. Най-вероятно няма да се опитаме да направим правителство, а ще вървим към избори”, каза Бъчварова.

“Ако не съберем достатъчно подкрепа, ние трудно ще продължим да управляваме, защото гласът на гражданите е особено важен, затова ще поискаме доверието на избирателите отново чрез парламентарни избори. Мисля, че това е достойно политическо поведение, колкото и да крие рискове започнати проекти и започната работа да не бъде довършена", каза още Бъчварова.

Тя е убедена, че Цецка Цачева има реални шансове да спечели на втори тур и електоралният анализ го показва. Тя коментира, че „политическият багаж, с който Румен Радев би влязъл в президентството,  не е достатъчен. Освен това тезите му показват обратна посока на тази, в която ние сме вървели в последните десетина години", смята тя. 

Бъчварова коментира и изборите в САЩ.

По думите й резултатите от изборите в САЩ показват една голяма поляризация на обществото.  С идването на новата администрация България ще трябва да осъществява контакти с нови хора, досегашните контакти с досегашната администрация няма да ни помогнат толкова много. Двустранните ни отношения ще трябва да се изграждат с нови хора, а за това трябва време, заключи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 15 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 7 години
точно така не иска защото знае какво предстои:)))нещото за което Дедо Мито ви говори от две години:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Вие нещо май не схващате?! Бойко не иска да управлява!!! Защо - не е ясно, но една от версиите е, че знае какво предстои и не иска той да е премиер, когато това "нещо" дойде. Другата е, че в момента търгува с ЕК срещу какво да не подава - една жена сутринта ми каза, че се опитвал да измуфти европейски гаранции за една тръба от Южен поток за хъба и европейски инвеститор за Белене, ама май нема да го огрее - точно сега на никой в ЕС не му било до Бойко и най-вероятно ше си ходи... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
khao
преди 7 години
Обещано ? ... или пак не сме ви разбрали правилно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 1
watergateory
преди 7 години
Да, 15,000 лапачи и майкопродажници се бяхте събрали в Арена Армеец да лижете ***, защото сте толкова прости, че освен да командорите и грабите БЕЗСРАМНО народеца, друга работа НЯМА ЗА ВАС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 1
watergateory
преди 7 години
Не, няма да подадеш ТИ оставка, ТИ ще бъдеш деактивирана и изхвърлена в миризливата кофа на майкопродажните политици на България за последните 27 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 2
Mito Karamitov
преди 7 години
***, времето ти изтича - усещаш ли се:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 49
s3
преди 7 години
Нека всички избиратели да седнем и да помислим преди изборния ден за балотажа. Да разберем, че имаме 2 пътя: или да заложим на стабилитета и сигурността на нашето развитие, или да забравим за стабилитета и да посрещнем несигурността.Затова, нека да вземем отговорното и разумно решение, г-жа Цецка Цачева е доказан политик с юридическо висше образование и дългогодишен опит по партийните структури. Тя заслужава шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
Ironhorse
преди 7 години
Щях да гласувам с отвращение за Цачева, но след последната оферта за оставка, ако загуби, съм изкушен от шанса за нови предсрочни парламентарни избори.Който дава акъл на Борисов за подобни абсолютно глупави оферти към избирателите, да вземе да се гръмне три пъти, и не заслужава власт.То е все еедно на детето ми да му дам следната алтернатива:"Ако не ме слушаш тате, ще те оставя да правиш каквото си искаш."Нали се сещате какво ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още