IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъчварова: Сигурността на границата ни ще бъде още по-висока

С нова система проверяваме каква е потенциалната заплаха сред всеки, който влиза в страната, каза вътрешният министър в оставка

10:52 | 22.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Чрез нова система съвсем скоро България ще има възможност да проверява всички влизащи и излизащи от страната по начин, по който никоя друга европейска държава не може. Това каза пред „Нова телевизия” министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова. Тя уточни, че това ще стане възможно благодарение на споразумение със САЩ.

„Със споразумението със САЩ можем да проверяваме много точно каква е потенциалната заплаха сред всеки един, който минава българската граница. Това е голямо постижение, което много скоро ще заработи. Няма друга европейска държава, която да разполага с тази възможност. С тази система се повишава нивото на сигурност”, уточни вътрешният министър.

Бъчварова увери, че много скоро сигурността на границата ни ще бъде още по-висока.

Няма информация за конкретна заплаха за страната ни, каза още тя.

“Запознати сме с всички опасности и преценяваме конкретно каква степен на заплаха и каква на готовност да определим. Повишили сме степента на готовност за реагиране, въпреки че няма повишена степен на заплаха”, обясни вътрешният министър в оставка.

Приетият от парламента антитерористичен закон дава повече възможности за работа по превенцията, по предварителната работа преди евентуално извършване на терористичен акт, каза още тя.

България е сред първите европейски страни, които повишават мерките за сигурност около местата, на които ще се събират хора по Коледа и Нова година, посочи още тя. И уточни, че службите работят активно, за да анализират рисковете от терористична заплаха, като е създадена координационна група между службите и ведомствата, в която се събира информацията от всички източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
За каква "сигурност по границата" може да се говори в държава, в която Български граждани задържали нахлуващи нелегално през границата потенциални терористи отиват на съд, а самите нарушители се освобождават да си щъкат където си искат из държавата ???Граница се пази ефективно само по един начин - с оръжие и стрелба на месо !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още