IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени остават без промяна през ноември на годишна база

Цените на произвежданите от българските предприятия стоки бележат 0,5% ръст спрямо предходния месец

13:21 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общият индекс на цените на производител през ноември 2016 г. нараства с 0,5% спрямо предходния месец и остава без изменение на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През ноември по-високи цени са регистрирани в добивната промишленост - с 6,4%, в преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 0,3%.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 5,9%, на тютюневи изделия - с 0,9%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0,6%, а намаление е регистрирано при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 1,2%.

Общият индекс на цените на производител през ноември 2016 г. няма изменение в сравнение със същия месец на 2015 година. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 8,9%, и в преработващата промишленост - с 0,6%, а намаление е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3,0%.

В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 8,5%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,2%, и при производството на напитки - с 1,9%, а намаление е регистрирано при производството на химични продукти - с 2,9%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 2,5%. 

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември е с 0,2% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е отчетено в добивната промишленост - с 3,9%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,1%, докато в преработващата промишленост няма изменение.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - със 7,8%, и при производството на тютюневи изделия - с 1,1%, а намаление е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0,2%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември спада с 0,6%. Намаление на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,7%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост - с 4,6%, и в преработващата промишленост - с 0,2%.

По-високи цени в преработващата промишленост спрямо ноември 2015 г. са отчетени при: производството на основни метали - с 9,7%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2,8%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,6%. Намаление на цените се наблюдава при: производството на химични продукти - с 3,9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2,2%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 0,9%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през ноември се увеличава с 1,0% в сравнение с предходния месец. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 5.5%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0,8%.

На годишна база индексът на цените на производител на международния пазар през ноември 2016 г. нараства с 1,3%. По-високи цени са отчетени при производството на основни метали - с 8.3%, и при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4,3%.

В преработващата промишленост увеличението на цените на производител през ноември 2016 г. е с 1,2% спрямо ноември 2015 година.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още