IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Законът за туризма трябва да се пренапише

Има редица празноти, които спъват инвеститорите, смята експертът

17:49 | 10.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Законът за туризма трябва да се пренапише. Това посочва директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов и председател на Контролния съвет по туризъм в наскоро възстановилия дейността си Национален борд по туризъм в интервю за в. "Стандарт".

Експертът обяснява, че в текстовете отсъстват няколко важни момента - например припознаването на държавата като собственик на атракции публична държавна собственост. Предложението на Националния борд по туризъм е да се вмъкне текст, че държавата управлява своята собственост, представляваща атракции публична държавна собственост.

Съществува и голяма празнота относно уредбата за гараницонния фонд, казва Драганов. Това, което Националният борд по туризъм съвместно с Българската асоциация на туроператорите ще направи, е да разработи цялостната част за гаранционния фонд.

“Ние държим да има такъв, а не да се въведат клиентски сметки, както още се предлага като опция. Трябва обаче да се избере правилната форма на фонд”, казва експертът. Той обяснява, че идеята е да се свикат конгреси на всички регистрирани туроператори и на всички хотелиери, които да изберат свое представителство, което да оперира и гаранционния фонд.

Идеята е този гаранционен фонд да се отнася само за туроператорите, които правят чартърни програми или автобусни совалки. Факт е, че от над 3 500 регистрирани туроператори у нас едва 5% отговарят на това условие. Останалите, които сега са регистрирани като туроператори, но извършват само услуги по консолидация на легла и предоставяне на наземни услуги като транспорт, ще бъдат освободени от задължението да поддържат този гаранционен фонд. Настояваме да бъде свикан и конгрес на всички регистрирани хотелиери, които също да излъчат свое представителство, посочва Драганов.

Националният борд по туризъм иска и облекчаване на Закона за туризма, който в момента надхвърля 250 страници, а подзаконовите му уредби са над 700 страници. Промени ще се търсят и в частта, свързана с организацията за управление на туристически райони.

Предлагаме да се въведат туристическите бизнес паркове като организации, стъпили на платформите на организациите за управление на района, но да бъде въведено доброволното плащане на екосистемни услуги и възможността да бъдат създавани фермерски пазари, чрез които продукцията местно производство да бъде реализирана в туристическите обекти, каза експертът.

Когато говорим за регистър на атракциите публична собственост, очакваме той да подреди едно след друго националните съкровища и богатства в туризма. Това е и първият въпрос, с който идват туристите у нас. Затова е много важно и трябва да бъде направено от държавата, коментира още Драганов.

“Законът е много тромав. Той все пак трябва да бъде насочен и към инвеститори. А ние няма как да преведем 250 страници закон и още 700 поднормативни актове и да го дадем на който и да е да го чете. Законът трябва да бъде облекчен. Да е свободен, динамичен закон, който дава възможност на бизнеса да се развива абсолютно свободно и конкуретоспособно в света”, съветва Драганов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още