IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството отхвърли жалба на „Монтюпе“ за спряна инсталация

Заповед на РИОСВ Русе блокира част от производството

18:08 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Жалба на „Монтюпе“ ЕООД срещу заповед на РИОСВ – Русе от ноември 2016 г. за частично блокиране на производството е отхвърлена от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, съобщи екоминистерството.

Тогава екоинспекцията спря експлоатацията на част от инсталацията за каруселно леене на алуминий в завода за производство на алуминиеви автомобилни детайли и части на компанията.

Министърът е потвърдила като правилна и законосъобразна заповедта от ноември 2016 г. на директора на РИОСВ в Русе.

В съобщението се казва, че до принудителната административна мярка се стигна след десетки оплаквания за неприятни миризми от граждани на Русе и проверки на РИОСВ. 

Установени бяха отделяне на емисии  в производствените халета, необхванати от локалните аспирационни системи, неорганизирано изпускане на емисии в атмосферния въздух и разпространението на миризми извън границите на производствената площадка, казва МОСВ.

На 16 ноември 2016 г. експерти на РИОСВ – Русе съвместно с представители на областната администрация налагат принудителната административна мярка на „Монтюпе“ ЕООД и пломбират инсталации за каруселно леене на алуминий.

Операторът е изпълнил втората разпоредителна част от заповедта, поставяйки плътна преграда между производствените халета.

Наложената принудителна мярка е в сила до привеждане дейността на дружеството в съответствие с условията в комплексното разрешително, свързани с пълното обхващане на емисиите в работните помещения, с цел ограничаване на неорганизираните емисии и разпространението на интензивно миришещи вещества извън площадката, казват от МОСВ.

Припомняме, че заради емисиите заводът беше глобен с 500 хил. лв.

От предприятието обаче категорично отрекоха да замърсяват въздуха в Русе и заявиха, че в града има 60 производствени предприятия с общо 220 комина.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още