IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК констатира: Желание, но слаб напредък в борбата с корупцията и престъпността

Брюксел очаква новото правителство да продължи съдебната реформа, иска и осъдителни присъди за корупция

13:29 | 25.01.17 г. 9
<p>
	Снимка:<em> архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

„Засега е ясно, че реформата в Съвета доведе до по-голяма прозрачност на процеса, посредством който той взима своите решения, а повишената демократичност ще намери отражение в избора на членове на Съвета през 2017 г.“, казват от Брюксел. Комисията обаче смята, че наличието на напрежение между членовете на ВСС и твърденията за липса на обективност при ключови решения буди безпокойство.

Като значителна стъпка напред в реформата са посочени редица мерки – от кариерното развитие на магистратите до вътрешното управление на съдилищата. В доклада са посочени и още предизвикателства пред съдебната система, част от които са свързани с наказателното производство. Трудно върви и реформата в прокуратурата.

По отношение на борбата с организираната престъпност тя беше включена в механизма за България заради силните престъпни групи, образували се след прехода в страната. През годините властите у нас са въвели важни институционални промени, сред които и специализирания съд през 2012 г., специализирана прокуратура и специална комисия, която отнема имуществото, придобито по незаконен начин. Напредъкът на страната за постигане на трайни резултати обаче е бавен, констатира ЕК.

Българите са критични по отношение на резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност и за съдебната реформа

Резултатите от проучване на Евробарометър показват, че българите и румънците възприемат добре Механизма за сътрудничество и проверка и дори настояват той да продължи. Това не е изненадващо – проверката по него се отнася до проблеми, които почти всички считат за основни.

Практически всички българи посочват като сериозни проблеми пред страната корупцията (97%), организираната престъпност (96%) и недостатъците на съдебната система (94%). В Румъния, въпреки отбелязания от ЕК напредък, нещата не стоят по-различно. общо 93% от участвалите в проучването сочат като сериозен проблем пред страната корупцията, а 90% - слабостите в съдебната система.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен за България и Румъния при влизането им в ЕС през 2007 г. Чрез него Брюксел оценява напредъка на двете страни в конкретни области – съдебните реформи и корупцията, а за България - и борбата с организираната престъпност.

В началото на всяка година ЕК публикува доклад с постиженията на двете страни в тези области. Когато зае своя пост, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира, че ще работи за отпадането на този механизъм до края на своя мандат – през есента на 2019 г.

Евробарометър проучва и какви са настроенията в Румъния след по-позитивния доклад през 2016 г. Тогава Брюксел отбеляза сериозният напредък на страната в борбата с корупцията, след като Букурещ създаде специализиран съд.

Данните показват, че 43% от румънците виждат напредъкв борбата с корупцията след влизането в ЕС. През 2012 г. едва 20% заявяваха същото. По отношение на съдебната реформа също има подобрение – 29% виждат по-добри резултати спрямо 10% през 2012 г.

Българите обаче са по-критични – едва 17% виждат подобрение на ситуацията с корупцията от членството на страната в общността. При нас има спад спрямо 2012 г. – тогава 27% са изразили очакаве резултатите в борбата с корупцията да се подобрят. По отношение на съдебната система подобрение виждат 25% от българите спрямо 33% през 2012 г. Общо 28% смятат, че България постига напредък в борбата с организираната престъпност. През 2012 г. обаче броят им е бил 28%. 

И в България, и в Румъния по-малко от половината респонденти са позитивно настроени за бъдещото по отношение на решаването на проблемите с корупцията и престъпността и съдебната реформа. Общо 42% от румънците и 41% от българите очакват подобрение в съдебната система.

Данните на Евробарометър обаче показват обаче, че въпреки че голямата част от анкетираните подкрепят Механизма за сътрудничество и проверка, всъщност само 47% от българите и 57% от румънците имат представа какво точно представлява той. В Румъния настроенията към докладите са по-скоро позитивни, но у нас нагласите са за по-скоро разочарование от Механизма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Корупцията е национален спорт в целия ЕС, като официален инструмент на корупцията са европейските фондове.Чрез еврофондовете се сменят правителства в България.Тук не става въпрос за демокрация. Става въпрос за това, че - "Ако има фондове, саниране и магистрали за мафията, има и правителство. Ако няма - мафията сваля правителството и го заменя с такова, което по 'ефективно' успява да разпределя .. фондовете". Толкова е просто :-)На никого не му пука за справедливост и разни правни реформи, докато не ги за'лопат с гьостериците.. На НИКОГО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
vladconsult
преди 7 години
Това е ненужен, неадекватен и силно лобистки доклад, който обслужва соросоидските неправителствени организации. Няма по курумпирана страна от Америка където 13% от паричния оборот са бакшиши и пари на ръка и цялата изборна машина се контролира от спонсори. Ами Гърция и Италия, да не говорим за много други страни наоколо. Но този мониторинг унищожава развитието на България и я очерня пред света, само и само *** да вземат съдебната власт и да преследват всички другомислещи и ново Белене, както в Румъния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
scott
преди 7 години
потрес.от медните приказки на евронещокитам оставам с вречатление, че ЕК и ЕС, че даже и самиа юнкер искат, облагодетелстват се и им е приятно, че в една периферна страна има корупция. със прека полза за самите тех чрез еврофондовете. още 20 години мониторинг и сладки приказки? На гости на бяло сладко?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Както един наш сънародник го каза:"Много ми се иска, ама нямам желание"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
honaniga
преди 7 години
Както един наш сънародник го каза:"Много ми се иска, ама нямам желание"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Е как ще има напредък като точно най-корумпираните и алчни типове назначават политици, прокурори, съдии и магистрати в малката ни държава.Я ги наредете всичките един до друг на една снимка и кажете кой от тях не е масон, крадец или корумпиран престъпник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
abdul
преди 7 години
Корупцията е за предпочитане пред напредналия милиционерски фашизъм на запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 7 години
... и как измерихте индекса на желанието ? :) Аз желание не виждам да има, камо ли напредък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Това все едно дясната ръка да се бори срещу лявата. Няма да има напредък докато крадливи върколаци седят на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още