IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 15 февруари се регистрират правните основания за ползване на ниви

От днес е възможно създаването на масиви за ползване на пасища

16:48 | 07.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До 15 февруари 2017 година всеки стопанин, кандидатстващ по схемите за директни плащания за обработваеми земи, трябва да регистрира правното основание за ползването на земите в общинската служба по земеделие. Площите за подпомагане по кампания`2017 ще се заявяват, само ако има регистрирано правно основание, съобщи агроминистерството.

За да регистрират правно основание, стопаните трябва да представят някой от следните документи: решение за възстановено право на собственост или нотариален акт, договор за наем или аренда, споразумения по чл.37в от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Правното основание включва и разрешителните за паша. 

С обнародваните днес в Държавен вестник изменения и допълнения в ЗСПЗЗ се дава възможност за създаване на масиви за ползване на пасища, мери и ливади. Това може да стане чрез сключване на споразумение между собственици или ползватели на животновъдни обекти със селскостопански животни, регистрирани в БАБХ.

28 февруари е срокът за регистриране на заявление за участие в споразуменията за пасища. Споразуменията се одобряват до 30 април.

С промените в ЗСПЗЗ се дава възможност и за създаване на масиви за ползване на трайни насаждения. До 20 февруари 2017 г. се подава декларация и заявление.

Срокът за сключване на споразумения по чл. 37в и разпределение на земите по масиви е до 30 март 2017 г. Заповедта за разпределение на масивите се издава до 5 април и се обявява до 10 април 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още