IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарната земеделска комисия променя експресно закона за земите

Проектът предвижда окрупнено ползване на пасища и трайни насаждения

18:02 | 11.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентарната земеделска комисия реши да промени скоростно Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Внесените от народния представител Иван Станков промени предвиждат фермерите, които отглеждат пасищни животни, да имат право на споразумения за окрупнено ползване на пасищата и ливадите.

Проектът цели комасирано ползване на т. нар. бели петна (непотърсени от собствениците земи).

Предвижда се и окрупняване на парцелите с трайни насаждения, подобно на процедурата за комасирано ползване на нивите (по чл. 37в от ЗСПЗЗ).

Иван Станков коментира, че комасираното ползване няма да включва държавните и общински пасища и ливади. Той допълни, че проектът му има за цел да улесни животновъдите, които понякога получават отдалечени с километри пасища, около които има бели петна.

Депутатите от всички парламентарни групи подкрепиха проекта на първо гласуване, но с някои забележки от страна на проф. Светла Бъчварова (БСП).

Предвид краткото време до разпускането на 43-то Народното събрание народните представители решиха, че ще опитат да прокарат проекта тази седмица за първо гласуване в зала, а междувременно работна група ще трябва бързо да изчисти някои неясноти по текстовете.

Целта е проектът да бъде гласуван окончателно в пленарна зала през следващата седмица.

Председателят на комисията Румен Христов смята, че има шанс промените да бъдат гласувани от настоящия парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още