IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До месец съдът решава за цената на билетчето в София

Внесени са 43 жалби срещу новата цена за еднократно пътуване в столичния градски транспорт

16:54 | 10.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Софийският административен съд даде ход на делото за цената на билета за пътуване с градския транспорт в столицата и до месец ще излезе с решение дали поскъпването е законосъобразно.

Искът е подаден от граждани и граждански организации, а в съда са внесени 43 жалби. Гражданите настояват и Наредбата за превоз на пътници в градския транспорт да бъде отменена и да се изготви нова, тъй като събираните такси били незаконни.

Съдът остави без уважение искането на Общинския съвет за назначаване на счетоводна експертиза.

Не беше уважено и искането на жалбоподателите за представяне на всички данни за финансиране на Столична община по европейски програми. 

Мотивът за поскъпването преди половин година беше, че с новата цена ще се покрият част от разходите за транспорта в София.

Припомняме, че въпреки многобройните протести, от юни 2016 г. цената за еднократен превоз скочи от 1 лев на 1,60 лева. Поскъпна и талонът от 10 билета – вече е 12 лева, вместо досегашните 8 лева. Заедно с цената на пътуването поскъпна и глобата за нередовни пътници. Вместо предишните 20 лева., вече всеки гратисчия трябва да заплати санкция от 40 лева. Цените на абонаментните карти обаче останаха непроменени.

Градските власти припомниха още, че цената на билета за еднократно пътуване не е променяна от 8 години.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още