IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-опасните тунели са във Велико Търново и на пътя Плевен-Ловеч-Троян-Кърнаре

Три от съоръженията на магистрала "Хемус" и две на "Люлин" също са опасни, показва докладът на пътната агенция

08:17 | 16.02.17 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тунелът &quot;Ечемишка&quot; на &quot;Хемус&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Тунелът "Ечемишка" на "Хемус". Снимка: БТА

Три тунела на магистрала „Хемус“, тунелът „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ и два тунела на магистрала „Люлин“ - един в област София и един в област Перник, са сред най-рисковите тунелни съоръжения по пътищата в страната. Ще трябва да се изготвят спешни планове за ремонтите на опасните съоръжения.

Това показва докладът за обследване и оценка на тунелите по пътищата, който служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов възложи след инцидента в „Ечемишка“ на магистрала „Хемус“, при който падна част от конструкцията на осветлението и уби жена в преминаващ автомобил. Документът е публикуван на сайта на пътната агенция.

След инцидента служебният премиер Огнян Герджиков и Попниколов смениха председателя на Управителния съвет на Агенцията „Пътна инфраструктура“.

Докладът е изготвен от директора на Института по пътища и мостове Веселин Димитров. Тунелите са оценявани по петстепенна скала на риска – нисък риск, умерен риск, съществен риск, висок риск и много висок риск. Най-опасните тунели са три и са по републиканската пътна мрежа, която е извън трансевропейската пътна мрежа на територията на България. Никакви проблеми не са установени при тунелите в Благоевградска и Кюстендилска област, няколко тунела в Пловдивско, Смолянско и Софийско.

Най-опасните съоръжения

Три тунела са получили най-високата възможна оценка за риск, вижда се от доклада. Два от тях са на път I-5 във Велико Търново. Пътят преминава пред област Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Първият тунел с тежки проблеми е при км 103+524 във Велико Търново. Той е строен през 1976 г. и е с установени дефекти по конструкцията, напукана или липсваща облицовка, течове, корозирали отводнителни улеи, без осветление и захранващи ел.табла. Подобни са проблемите и при тунела при 103+814 – на същия път и също строен през 1976 г.

Третият най-опасен тунел е в област Ловеч, на път II-35 (Плевен – Ловеч – Троян – Кърнаре), който е от 1988 г. Установени са течове в съоръжението, осветлението не работи, компрометирана е хидроизолацията, установена е и ръжда по металната скара за осветлението, но без да има нарушения в конструкцията. Има проект за рехабилитация на съоръжението.

Високорискови са няколко съоръжения в областите Бургас, Габрово, Пловдив и Смолян (последните два – на пътя Пловдив – Смолян през Асеновград). За тези съоръжения са установени проблеми като оголена армировка, обрушвания, пукнатини, течове, липса на осветление, лед и други. За някои от тях има проекти за ремонт.

Тунелите по магистралите – рискови, но не чак толкова

Според доклада три от тунелите по магистрала „Хемус“ и два на „Люлин“ са със съществен риск – т.е. средно ниво. На „Хемус“ това са „Топли дол“, „Витиня“ и „Ечемишка“.

За „Витиня“ се подчертава, че дясната тръба е в ремонт. При лявата са установени отворени работни фуги на вторичната облицовка, неизградени аварийни изходи, галерии и уширения, скъсани кабели, недостатъчно осветление, липсващи пожарни хидранти и други. За последно ремонти в тунела е имало през 2007 г.

При „Топли дол“ е наложителен ремонт заради износена настилка, отворени фуги между панели на вторичната облицовка, лошо отводняване на аварийната лента в дясната тръба, корозия по носеща конструкция на светофари в дясното платно. Последният ремонт на съоръжението е от 2008 г.

За „Ечемишка“ се припомня, че в лявата тръба тече ремонт, а дясната претърпя спешна поправка на осветлението заради инцидента.

При двата рискови тунела на „Люлин“ са установени проблеми със защитните панели, осветлението, течове, а в единия няма антикорозионно покритие на металните елементи и липсват някои анкерни болтове на носещата конструкция на осветлението.

В тунела „Траянови врата“ на „Тракия“ има следи от течове и пукнатини, както и не работи част от осветлението. Забелязва се и корозия по кабелните шини. Няма евакуационно осветление, вентилация, аварийни изходи и станции.

По тунелите на магистрала „Струма“ не са открити съществени проблеми, освен повреди на някои осветителни тела, липсващи врати на ревизионни шахти и противопожарни табла и пукнатини и влага при порталите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Магистрала Люлин е на има-няма 6 години! И измислените й полу-незасипани тунели вече са за ремонт? Няма ли гаранционен срок това "инженерно" постижение???? Наистина е безобразие състоянието на тази безсмислена псевдо-държавица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Яко! Най-опасните тунели са пътя Русе-Свиленград, един от най-опасните участъци по катастрофи е Русе-Бяла, пак част от Русе-Свиленград. Може би най-разрушения първокласен път е пак на този - Прохода на републиката - Нова загора. И въпреки това се заявява, че по тоя път няма да се пипа нищо съществено до поне 2020, думи на вече бившата министърка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още