IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на дребно с оптимистични данни за февруари

Оборотите в търговията на дребно с горива се свиват през зимните месеци, показват данните на НСИ

11:51 | 10.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона и интернет подкрепя оборотите на търговците на дребно през февруари. Това показват данните на Националния статистически институт.

От тях се вижда, че като цяло оборотите в сектора се повишават с 3,8% на годишна база, въз основа на календарно изгладени данни, и с 0,2% по съпоставими цени спрямо януари 2017 г.

Основна подкрепа оказва търговията на дребно чрез поръчки, която има ръст от 26,5% спрямо февруари 2016 г. и от 2,6% спрямо първия месец на тази година.

Значително увеличение на годишна база има и при търговията с фармацевтични продукти (11%), както и на търговията с компютърна и комуникационна техника (10%). С 8,3% растат оборотите при търговията с текстил, облекло и обувки.

В същото време оборотите на търговците на дребно с автомобилни горива намаляват с 9,3%. От данните на НСИ се вижда задълбочаващ се спад в този сектор през последните три месеца. През януари оборотът падна с 9%, а през декември – със 7,8%. 

На месечна база най-голямото понижение има на оборотите в търговията с компютърна и комуникационна техника (-2,7%), показват още данните на НСИ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още