IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметове и хотелиери обещаха да подкрепят производството на местни храни

Предлага се новият министър на туризма да се заеме с въпроса за специална категоризация на местата, които предлагат местни храни

16:46 | 03.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Кметове и хотелиери обещаха да подкрепят българските храни и местните производители, също и да популяризират традиционните регионални продукти пред туристите. Днес дискусия по темата бе организирана от БНТ по повод кампанията „Купувам българско“ и инициативата „Вкусът на България“, която си поставя за цел да срещне интересите на туристическия бранш и производителите. 

В хотелите с All inclusive хранене се губи индивидуалността на българската кухня, заяви кметът на Банско Георги Икономов. Той каза, че за да поддържат ниски цени, някои хотелиери използват некачествени продукти.

Според него проблем създава и нормативната база с хигиенни изисквания, която спира ресторантьорите да проявят индивидуалност и да приготвят в кухнята на ресторанта местни храни от месо и зеленчуци, например туршии.

Кметът на Търговище Дарин Димитров заяви, че общината планира да предлага комбиниран туристически продукт – дегустации и посещение на исторически забележителности.

Той изтъкна, че при обявяването на търгове за доставки на храни за социалните заведения законът не разрешава да се заложи като критерий продуктите да са на местни производители.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров отговори, че е напълно законно да се заложи критерий храните да са със стандарт БДС, с което ще бъдат подкрепени българските производители. Той поиска от кметовете при изразходването на общински бюджет за болници, детски градини и училища и социални заведения, да плащат за млечни продукти по стандарт БДС.

Кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов смята, че общинските туристически центрове могат да помогнат на местните производители, а във всеки хотел трябва да има витрини с произведени в региона храни и сувенири, които туристите да купуват.

Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, заяви, че членове на организацията вече предлагат в хотелите си БДС продукти.

Според Димитър Зоров новият министър на туризма трябва да се заеме с въпроса за специална категоризация на местата, които предлагат местни храни.

Кметовете като цяло смятат, че празниците, които отделни общини организират и посвещават на определен хранителен продукт, помагат на местните производители.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още