IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благой Рагин подаде оставка след скандала с шведския турист

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се оттегли от поста след вълната от критики заради негово изказване

15:52 | 08.06.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Дългогодишният председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин подаде оставка, съобщи Нова телевизия.

Решението му идва след вълната от критики по негов адрес, след като направи изказване по повод инцидента с пострадалата камериерка, която бе ритната в главата от пиян швед по време на работа без причина.

Рагин изрази опасения пред Bulgaria ON AIR, че шведските туристи биха могли да се обидят заради скандала и призова случаят да не се раздухва.

"Шведските туристи са много чувствителни. Преди години имаше един случай - беше убит един барман. И те се обидиха, и направиха бойкот. Няколко години не идваха по нашето Черноморие", заяви Рагин.

Коментарите му взривиха обществото и заваляха гневни коментари, както и призиви да се оттегли от поста. Към тях се присъедини и официалната позиция на Министерството на туризма, в която се посочва, че то се разграничава от такива изказвания.

Министър Николина Ангелкова по-рано призова Благой Рагин да се извини и да се оттегли.

Ангелкова смята, че моралът изисква Рагин да се оттегли, защото на първо място трябва да бъдат защитени интересите на работещите в сектора и на всеки човек, подложен на такава незаслужена агресивна проява.

"Не се притесняваме, че ще разсърдим никого, за нас е важен интересът на българските граждани", подчерта Николина Ангелкова, като определи поведението на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация като "неприемливо".

"Всеки един гражданин, независимо откъде е, е длъжен да спазва законите на българската държава, когато се намира на нейна територия. Най-малкото, когато става дума за такава непредизвикана агресия трябва незабавно да се вземат мерки, затова изцяло подкрепяме действията на прокуратурата и на МВР", каза още Николина Ангелкова.

Националният борд по туризъм осъжда вандалския акт срещу униформен работник в българска туристическа индустрия, се посочва в декларация на Борда. В документа се заявява, че Националният борд по туризъм ще предприеме необходимите мерки, за да бъдат защитени интересите на българските работници от системата на туризма, и апелира виновникът да понесе цялата строгост на закона за действията си.

Националният борд по туризъм оценява като недопустима позицията, изказана в медиите от председателя на БХРА Благой Рагин, се посочва още в декларацията.

Считаме, че подобно поведение е в противоречие с професионалните и етичните норми, както и че уронва престижа на българската туристическа индустрия в национален и в международен план, заявяват от Борда.  

Районният съд в Несебър остави в ареста 53-годишния шведски турист Ралф Сундберг, който счупи челюстта на камериерка в Слънчев бряг с ритник. Според магистратите, има достатъчно доказателства, че чужденецът е извършил деянията, за които е обвиняем.

В съдебната зала шведът заяви, че е бил пиян и не помни нищо от случилото се, но се срамува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Случаят е много показателен обяснява в голяма степен неконкурентността на нашия туристически бизнес, замръзнал на нивото на "Балкантурист"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
справедлив1
преди 6 години
всичко трябва да се пише така ГРАЖДАНИН НА ЕВРОПА Е ИЗВЪРШИЛ ВАНДАЛСКИ АКТ СРЕЩУ ЛИЦЕ КОЕТО ИЗПЪЛНЯВА СЛУЖЕБНИТЕ СИ АНГАЖИМЕНТИ ЗА ТОВА СЕ ПОЛАГА СЪД ЗАТВОР И ГОЛЯМО ПАРИЧНО ОБЕЩИТЕНИЕ А НЕ ДА СЕ СЪРДИ по този начин другите граждани ще помислят доста преди да посягат на служебно лице
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още