IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро тръгва регистърът на производителите на казани за варене на ракия

Целта е намаляване на нерегламентираното производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки в обекти, които не отговарят на изискванията

17:24 | 08.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Регистърът на лицата, които внасят, произвеждат и продават съоръжения за производство на спиртни напитки, най-после ще бъде факт. Министерството на икономиката вече е готово с наредбата за условията и реда за регистриране на лицата, извършващи дейности с дестилационни съоръжения, както и с начина на водене на документация и отчетност. Документът е качен на страницата на ведомството.

Създаването на регистъра бе одобрено от Народното събрание още през януари, когато бяха приети промени в Закона за виното и спиртните напитки и Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Той ще бъде публичен и ще се води от Министерството на икономиката.

Според записаното в нормативите регистърът трябваше да заработи още през март, но стъпката бе отложена заради оставката на кабинета „Борисов 2“ и последвалите предсрочни парламентарни избори.

Целта на регистъра е Агенция "Митници" да може нагледно да проверява откъде е закупена техниката с оглед на това безопасността на хората да бъде гарантирана. 

С новите разпоредби се цели и намаляване на нерегламентираното производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки в обекти, които не отговарят на изискванията на Закона за виното и спиртните напитки и Закона за акцизите и данъчните складове.

Въвежда се и задължение на регистрираните лица да подават данни в Министерство на икономиката за лицата, на които са продадени или предоставени съоръжения за производството на алкохол.

Това до голяма степен ще създаде възможност за по-голяма проследимост и контрол в този сектор. Не е предвидена такса за регистриране и няма конкретни изисквания към субектите, които да утежнят тяхната работа при вписването им в публичния регистър, пише в мотивите към наредбата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още