IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството спира временно екооценката за скална кариера в село Ъглен

Хидрогеоложко проучване трябва да изясни ситуацията с изворите в района

11:20 | 09.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Регионалната екоинспекция в Плевен да спре разглеждането на доклада по ОВОС за за скална  кариера в село Ъглен – това ще разпореди екоминистърът Нено Димов, информира Министерството на околната среда и водите.

Инвестиционното намерение е за разкриване на кариера за добив на варовици и скалнооблицовъчни материали в землището на луковитското село.

Министърът и омбудсманът Мая Манолова посетиха селото и се срещнаха с жителите, които протестират срещу концесията.

Разглеждането на доклада по ОВОС ще се прекрати, докато „ВиК Ловеч“ не извърши хидрогеоложко проучване, с което да се определят зоните за сигурност около карстовите извори в района на селото и да се види дали кариерата попада в техния обхват. 

Основните опасения на населението са, че дейността на кариерата може да замърси питейната вода на селото, а трафикът на камиони може да предизвика шум, запрашаване и разбиване на пътищата, както и да бъдат увредени чистотата на въздуха и земеделските земи в района. 

Нено Димов е поискал допълнителни становища от Регионалната здравна инспекция в Ловеч за евентуални рискове за здравето на населението от дейността на кариерата, както и от областното пътно управление за тежкотоварния трафик.

Той увери, че ще се запознае с всички становища и ако се докаже, че има какъвто и да е риск за здравето на гражданите и околната среда, разрешение за добив няма да бъде дадено.  Ако обаче експeртизите  покажат, че няма риск от негативно въздействие, няма да има основателна причина да се спре докладът за ОВОС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още