IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръгва обществена консултация за подготовката на нов антикорупционен закон

Идеята за обединяване на комисията за отнемане на незаконно придобито имущество с БОРКОР и други органи отново е на дневен ред

11:59 | 26.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на правосъдието започва обществена консултация за подготовката на нов антикорупционен закон, показва справка в системата за обществени консултации Strategy.bg. Срокът за подаване на становища е 1 месец, т.е. до 23 юли.

Предвижда се създаването на нов единен, независим антикорупционен орган, който да обединява функциите на съществуващи публични органи и звена с основна роля да извършва реални проверки на декларациите за имущество и интереси, да осъществява производства за установяване на конфликт на интереси и да извършва отнемането на незаконно придобито имущество.

Подобно предложение имаше и в предишните два законопроекта в сферата на корупцията, които така и не бяха приети.

Правосъдното министерство предлага също така да се създаде постоянно действащо Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Тя ще се сформира от обединението на сега действащата Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) и съответното звено от Сметната палата, свързано с дейността по отменения Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши публични и други длъжности.

Същото предложение беше заложено в проектозакона срещу корупцията на Меглена Кунева, който се препъна в парламента.

Предлага се също така да се разшири кръгът от лица, които да подават декларации за имущество, включително със служители на по-ниско ниво в държавната и общинска администрация. Отнемането на незаконно придобито имущество се предвижда да се ползва и като механизъм за противодействие на корупцията.

Основните въпроси, по които ведомството търси обществената позиция, са свързани с органите за противодействие на корупцията на различните нива във властта, както и да се включат ли органите на местното самоуправление към комисиите, които ще имат правомощия да се борят с корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още