IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще се отчита периодично в парламента за хода на дебата за бъдещето на ЕС

През септември Жан-Клод Юнкер ще развие своята идея, представена през пролетта

13:47 | 14.07.17 г.
<p>
	Екатерина Захариева. <em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Екатерина Захариева. Снимка: Архив БТА

Правителството няма да има задължение да изработи до есента позиция и анализи по повод Бялата книга на Европейската комисия (ЕК) за бъдещето на Европейския съюз (ЕС). Вицепремиерът Екатерина Захариева обаче ще информира периодично народните представители за хода на процеса на ниво ЕС.

Това решиха депутатите след като изслушаха дебати с кабинета по темата. В деловодството бяха внесени три варианта за решение - съответно от "БСП за България", ДПС и ГЕРБ.

ДПС и БСП поискаха Министерският съвет да представи официалната позиция за сценариите за Бялата книга, представена от Жан-Клод Юнкер през пролетта, до септември. От ГЕРБ обаче бяха против поставяне на подобни срокове, защото темата предстои да бъде дебатирана на ниво ЕС до края на годината. 

От БСП за България отбелязаха в началото на дискусиите, че не е изготвена позиция по петте сценария, предложени от Жан-Клод Юнкер. Не са чути становищата на младите хора, работодателите и другите заинтересовани страни, отбеляза Кристиан Вигенин. Той посочи, че не са правени и оценки на въздействието на предложенията на ЕК за бъдещето на общността.

От партията поискаха такъв анализ и посочиха още, че има червени линии, които не трябва да бъдат престъпвани, и те са свързани с миграцията, предоставяне на убежище, бюджет и т.н. ЕС трябва да остане общност на равноправни членове, а различните скорости или кръговете на интереси биха направили Европа по-трудна за управление и за разбиране, коментира още Вигенин.

Той беше категоричен, че до края на септември трябва да бъде обсъдена и подготвена и българската позиция по Бялата книга и поиска политически консенсус по позицията за сценариите за развитието на общността.

Премиерът Бойко Борисов отчете малко по-късно по време на последвалите дебати, че вариантите и комбинациите между тях са много и взаимно изключващи се, което прави писането на подобен анализ "свободно съчинение".

Според ДПС България трябва да бъде активен член на ЕС и да се включи в дискусиите възможно най-рано. София не трябва да чака "да се произнесат по-големите" и петте сценарии да бъдат сведени до по-малко, посочи депутатът Имрен Мехмедова.

В своят проект от Движението предложиха до 7 септември Министерският съвет да има позиция за ефектите от отделните сценарии, а до 30 септември Народното събрание да приеме рамкова позиция по темата. Този идея обаче беше отхвърлена при последвалото гласуване.

От ГЕРБ обясниха защо са против да се определя срок за изготвяне на позиция по Бялата книга. Това е само документ, чиято цел е да привлече вниманието на държавите членки, институциите, гражданското общество и бизнеса, отбеляза депутатът Джема Грозданова.

Тя каза, че се очаква през септември председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер да развие своята идея в речта си за състоянието на Съюза. Темата ще бъде дискутирана и по време на Европейския съвет, насрочен за декември 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още