IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какво ще се заемат софийските общински съветници през септември?

Чистотата на въздуха и развитието на метромрежата са част от приоритетите им

10:07 | 08.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Ангажиментът, който кметът на София Йорданка Фанъдъкова и групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет сме поели пред гражданите, е да работим за развитието на София в изпълнение на европейските критерии за устойчив зелен град. Оценката за нашата работа я дават гражданите. Това каза пред БТА председателят на групата на ГЕРБ в СОС Малина Едрева, която е и председател на комисията по култура.

По думите й най-мащабният инфраструктурен обект, който се отразява както за повече комфорт на пътниците, но и за подобряване на качеството на въздуха, е развитието на метромрежата.

Предстои и реализирането на системата за електронно таксуване, която да осигури възможност за заплащане на пътуването според времето или разстоянието, което е по-справедливо, посочи Малина Едрева.

Престои очакваното и изграждане на система за обществени велосипеди. Разработва се и проект за Общинска стратегия за развитие на София като туристическа дестинация - 2017-2030 година.

Ключов проект по думите на Едрева е изработването на Визия за развитие на София до 2050 г., в който ни консултира големият датски архитект Ян Геел. В първата половина на октомври очакваме проф. Геел и екипа му отново в София, за да ни представи доклада си, който ще бъде част от започналото изменение на Общия устройствен план на София, посочи тя.

По искане на кмета Фандъкова екипът на главния архитект разработи серия от промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община, с които целим да ограничим високото строителство в кварталите и да затворим някои законодателни вратички, които позволяват заобикаляне на параметрите на застрояване, отбеляза Малина Едрева.

Подготвяйки кандидатурата си за Зелена столица пред ЕК разработихме и приемехме Програма за управление на качеството на атмосферния въздух за периода 2015-2020 г., отбеляза Едрева. Планът за действие по нея е с конкретни мерки и по тях вече активно се работи, каза тя.

Данните от измерванията показват, че основният проблем на София са фините прахови частици, като всички останали замърсители вече са под нормите. Заедно с БАН общината разработва система за ранно предупреждение при повишени нива на фини прахови частици, която да е готова преди началото на отоплителния сезон, каза Едрева.

Тя изтъкна важността на оздравяването и възстановяването на дървесната растителност в лесопарковата част на Княз Борисова градина.

Столичният общински съвет подкрепи изграждането на третата фаза на Интегрираната система за управление на битовите отпадъци, като с инсталацията ще се произвежда топлинна енергия, каза тя по повод дебата за RDF горивото.

„Ключово за СОС, и в частност на групата на ГЕРБ, е представянето на София по време на председателството на Съвета на ЕС. Целта ни е да представим столицата ни като зелен и иновативен град, бизнес и културен хъб, ориентиран към своите граждани, стимулиращ сближаването на гражданите на Европа“, каза Едрева.

От своя страна Общинският гаранционен фонд за малки и средни предприятия, съвместно със Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и Общинска банка, кандидатстваха пред Фонда на финансовите инструменти в България с проект за подобряване на достъпа до финансиране за стартиращи предприятия на лица от уязвими групи и на социални предприятия, отбеляза Малина Едрева.

"Политическа група 5" успя да реализира конкретни политики по всеки един от приоритетите на групата - интегриран градски транспорт; достъпна градска среда; зелена София, културна и дигитална община, коментира пред БТА Симеон Славчев, съпредседател на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет.

Като сериозен успех Славчев изтъкна предложението на неговата група бюджетът на Столичната община да се формира, обсъжда и приема по коренно различен начин от досегашния.

Също така този политически сезон по предложение на "Политическа група 5" в СОС е изготвена Стратегия за достъпна градска среда, допълни той. Чрез стратегията Столичната община гарантира, че всички сгради - публични и частни - ще бъдат съобразени с изискванията за достъпност и нормален достъп на хора с увреждания. От началото на 2018 г. строежи, сгради и обекти няма да получават акт 16 за ползване, ако не отговарят на изискванията.

Като заслуга на неговата група той изтъкна приетата от СОС Програма за развитието на велосипедния транспорт.

Славчев заяви, че през новия политически сезон приоритети на "Политическа група 5" ще бъдат решаването на проблемите на Природен парк Витоша и по конкретно всички въжени линии на Витоша да бъдат върнати под шапката на Столичната община.

Друга цел на групата, по думите на Славчев, ще бъде стимулирането на столичани да използват електромобили и хибриди.

Създаване на Стратегия за изграждане на подземни и надземни многоетажни паркинги на ключови места в подстъпите на градския транспорт и в близост до важни възли от системата на обществения транспорт ще е сред другите цели на политическата група през новия сезон наред с внедряването на денонощен градски транспорт в София, както и изготвяне на стратегия за съхраняването и опазването културно-историческото наследство на София, допълни Симеон Славчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още