IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно и услугите подобриха бизнес климата през август

Прогнозите на предприемачите са оптимистични в очакване да се увеличат поръчките през следващите три месеца

13:08 | 28.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През август общият показател на бизнес климата в България се покачва с 0,5 пункта спрямо юли в резултат на по-доброто представяне на търговията на дребно и сектора на услугите, въпреки че в анкетата на Националния статистически институт (НСИ) предприемачите не скриват притесненията си, свързани с нарастващата конкуренция в бранша и несигурната икономическа среда.

Общ бизнес климат. Източник: НСИ

През юли влошените очаквания на мениджърите на предприятията от сектора на строителството и търговията на дребно и прогнозите им за следващите месеци оказаха натиск върху общия бизнес климат в България.

Показателят „бизнес климат в промишлеността” намалява с 2,2 пункта в сравнение с юли, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

По мнение на предприемачит настоящата производствена активност се запазва, но очакванията им за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.

     Очаквана производствена активност в промишлиността през следващите три месеца

Източник: НСИ

Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем за развитието на бизнеса. Влияние продължава да оказва факторът „недостиг на работна сила”, чието негативно въздействие се засилва през август.

По отношение на продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През август съставният показател „бизнес климат в строителството” запазва приблизително равнището си от предходния месец. Анкетата регистрира подобрение в оценките на строителните предприемачи относно настоящото бизнес състояние на предприятията, докато очакванията им за следващите шест месеца са леко влошени.

През август от НСИ отчитат засилване на неблагоприятното влияние на фактора „недостиг на работна сила”.
Относно продажните цени в строителството мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца .

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” нараства с 4,5 пункта спрямо юли, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Оптимистични са и прогнозите им по отношение на поръчките към доставчиците както от вътрешния, така и от външния пазар през следващите три месеца.

Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са основните пречки за развитието на дейността. Според по-голяма част от търговците продажните цени ще останат без промяна през следващите три месеца.

                                       Бизнес климат в търговията на дребно

Източник: НСИ

През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се увеличава с 1,9 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им относно търсенето на услуги през следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Относно продажните цени в сектора очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

                            Очаквания за продажните цени в сектора на услугите през следващите три месеца

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още