IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото оживление поддържа доверието към правителството

Българите определят като най-неуспешни политики правосъдието, здравеопазването и борбата с престъпността

13:05 | 26.09.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Доверие в правителството и министрите

През септември правителството запазва положителните си оценки почти без промяна (21%). Те обаче са съпроводени от по-съществен ръст в дела на неговите противници: от 33% до 38%. Твърдо зад кабинета застават единствено привържениците на ГЕРБ (49%). Доста по-различна е картината сред избирателите на коалиционния партньор „Обединени патриоти“ – едва 13% от тях изказват одобрение за работата на кабинета, срещу 41% неодобрение.

Както и в началото на мандата, положителните оценки за премиера са 32% срещу 39% отрицателни. В персонален план той привлича основно избиратели на ГЕРБ, а в по-малка степен - привърженици на Обединените патриоти, „Воля“, извънпарламентарната десница.

Според анкетираните се очертават четири успешни направления в работата на кабинета: инфраструктура (51%) с предприетите стъпки по изграждането на автомагистралите „Хемус”, „Струма” и въвеждане на ТОЛ система; външна политика (43%) с активността за подобряване на отношенията с Македония и страните от Западните Балкани; туризъм (42%) с усилията за привличане на повече туристи и осигуряване на по-добър туристически продукт; образование (31%) с мерките за повишаване на учителските заплати и намаляване на отпадналите от училище деца.

Втора група оформят сферите с по-ниска оценка за показаните до момента резултати, но с подкрепа за заявените приоритети. Сред тях са: финанси – 25% смятат, че правителството се справя успешно със събираемостта на данъците и борбата с контрабандата; земеделие (21%), отбрана (17%), енергетика (17%).

В дъното на класацията са вътрешен ред и сигурност (13%), здравеопазване (9%), правосъдие (7%). Отлагането или имитацията на промени в тези системи генерира недоволство както към съответните ресорни министри, така и към правителството като цяло.

Липсата на адекватни политики в най-критично оценяваните ресори от дейността на кабинета е потенциален риск за неговата стабилност, казват социолозите. Все пак според тях към момента този риск отстъпва на заден план пред притесненията от ескалацията на напрежението в света.

В съотношение 38% към 62% анкетираните възприемат ситуацията в България като спокойна и стабилна, докато във външно-политически план тревогите са много по-високи – 20%:79%.

Като резултат, въпреки критиките, цялостното желание за нормализиране на ситуацията у нас доминира над стремежа към засилване на политическата конфронтация. Което намира израз в нагласата на 61% от пълнолетните българи настоящото правителство да изкара пълния си четиригодишен мандат, вместо провеждането на нови избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 3
крас
преди 6 години
Колко от парите на данъкоплатеца са отишли за това ПОРЪЧКОВО ПРОУЧВАНЕ на Алфа Рисърч??С този темп на намаляне на безработицата скоро в българия няма да останат не само безработни , но и РАБОТЕЩИ БЪЛГАРИ!!ВСИЧКО КОЕТО МЪРДА СЕ ИЗТИЧА КЪМ ТЕРМИНАЛ 2 !СКОРО ПОЛИТИЦИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОСТАНАТ САМИ С ГЛАДНИТЕ И ЧАКАЩИ СОЦИАЛ РИМЛЯНИ !!С какво ще ги хранят не знам. ЗНАМ САМО ТОВА, ЧЕ СЕ Е СЪЗДАЛА СИТУАЦИЯ ПРИ КОЯТО НЯКОИ ЕТНИЧЕСКИ РАЙОНИ МОГАТ ДА ПРЕОТКРИЯТ ПО ДОБРОТО СИ БЪДЕЩЕ В СЪСЕДНИ НА НАМ ДЪРЖАВИ. Иначе Боряна от Алфа Рисърч може да реди всякакви пасианси които да съвпадат с МЕРКУРИЙ и егото на нейния любимец. КОРАБА "България" ПОТЪВА. Всеки се спасява самостоятелно.И тези които са останали вече разбират , че са ЧУЖДЕНЦИ В СОБСТВЕНАТА СИ ДЪРЖАВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Иска им се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Ferry
преди 6 години
за *** настъпва рая! ***-кокошкари се връщат, понеже ангелите им слаби и нямало с кой да си пият ракията и бирата.други се връщат за да се мерят ..... по заблатеното и бетонизирано черноморие....райско кътче омайно. като мръднеш извън големите градове по-добре си носи пистолет, че ако не те оберат или ти съсипят нещо, поне да си теглиш куршума.страната е прекрасна!!!! но държавата е МИЗЕРИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Ferry
преди 6 години
хахахахаха3-те НАЙ-проблемни сфери тия *** се опитват да изкарат най-успешни.*** НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Invcom
преди 6 години
Абе Инвестор ... къде видяхте оживление, хората избягаха от страната. По неофициални данни сме около 6 млн. от които половината ***, наркомани и пенсионери ... раждат се по-малко от 45 000 деца годишно (при 180 000 живородени годишно до 89г.) Или искате да кажете, че оживено отиваме към края ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още