IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел оцени офертата на България за домакин на ЕМА с доста забележки

ЕК констатира пропуски при почти всички шест критерия

13:52 | 30.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България не посочва как предложената сграда за седалище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) отговаря на изискванията и не дава информация какви са възможностите за работа в София, което е част от шестте критерия, на които новият домакин на Агенцията трябва да отговаря. Това са част от забележките, които Европейската комисия (ЕК) отправя към България в публикуваната днес оценка на българската кандидатура.

България предлага агенцията да бъде разположена в София Тех Парк, наречен Technology Innovative Network, която ще бъде готова за релокацията на ЕМА до 1 януари 2019 г. Предложението обаче не показва как тези помещения отговарят на изискванията на EMA.

ЕК констатира, че София предлага полети  до 18 столици на ЕС., но изтъква, че предложението не предоставя информация за честотата или продължителността на тези полети. Офертата не дава информация и за наличието на обществен транспорт между предложеното местоположение и летището. В същото време тя потвърждава наличността на 12 000 хотелски стаи на различни ценови нива.

В оценката си от Брюксел констатират, че в България има български и чуждоезикови (немски и френски) детски градини и училища, но според оценката му в офертата не се посочва наличието на места и езиков капацитет.

По думите на ЕК предложението очертава общите планове за създаване на Европейско училище, без да се посочва времето за осъществяването им. Предложението показва наличието на чуждоезикови програми на английски, френски и немски език в университетите, без да се конкретизира наличието на места в тях.

По четвъртата точка от европейските изисквания се отбелязва, че България предоставя достъп до социални осигуровки и медицинска помощ за децата и съпрузите на персонала на ЕМА и за съществуването на медицински заведения в София. Но не дава информация за възможностите за работа в София.

В кандидатурата на страната ни фигурира възможността ЕМА да набира нови служители сред български кадри, за да се осигури плавен преход към новото местоположение, но в нея не се предоставя конкретна информация за възможността EMA да запази персонала си. Предложението не предоставя конкретна информация за това как агенцията ще остане в действие по време на прехода, констатират още от Брюксел.

Европейската комисия (EK) публикува оценката си за 27-те предложения, получени от държавите членки за преместване на  Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския банков орган (EBA), които понастоящем се намират в Обединеното кралство.

Комисията, под ръководството на своя генерален секретар, оцени обективно всички оферти, въз основа на критериите, определени от президента Жан-Клод Юнкер и президента Доналд Туск и одобрени от държавните и правителствените ръководители на 27-те страни от блока  в Европейския парламент на 22 юни 2017 г.

Оценката се основава изцяло на информацията, изпратена от държавите членки, посочват от ЕК.

Следващите стъпки ще бъдат въз основа на оценката на Комисията, Съветът на ЕС да проведе политическа дискусия в Съвета по общи въпроси през октомври 2017 г. За да се осигури плавно и своевременно преместване на двете агенции, окончателно решение ще бъде взето в Съвета по общи въпроси през ноември 2017 г.

Преместването на двете европейски агенции е в пряка последица от решението на Обединеното кралство да напусне ЕС. Комисията многократно призова за бързо вземане на решение относно прехвърлянето. EMA и EBA са две основни регулаторни агенции за единния пазар на ЕС и са от съществено значение за фармацевтичния пазар и регулирането на банките. Те трябва да продължат да функционират гладко и без прекъсване след март 2019 г., се посочва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още