IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите дипломати на България и Румъния: Разширяването на ЕС трябва да продължи

Подписано е споразумение, осигуряващо безопасността на корабоплаването в общия българо-румънски Черноморски регион

19:53 | 03.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: МС</em></p>

Снимка: МС

Разширяването на Европейския съюз трябва да продължи със Западните Балкани и страните от Източното партньорство (Украйна, Молдова, Беларус), тъй като то ще гарантира сигурност и стабилност на целия континент. Това са подчертали външните министри на България и Румъния - Екатерина Захариева и Теодор Мелешкану, които са разговаряли днес в резиденция "Евксиноград" в рамките на съвместното заседание на правителствата на двете страни, съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Имаме уникалния шанс Съветът на Европейския съюз да се председателства от пет държави, които подкрепят разширяването - Естония, Австрия, България, Румъния и Хърватия, е изтъкнала Екатерина Захариева. Трябва да подкрепим нашите съседи и приятели от Западните Балкани и Източното партньорство, е посочила тя.

Захариева е подчертала, че още в рамките на Естонското председателство в края на октомври в София ще се проведе неформален съвет на министрите на правосъдието и вътрешните работи заедно с техните колеги от шестте страни от Западните Балкани, които желаят да станат пълноправни членове на ЕС.

Преди две седмици в Ню Йорк външните министри на България, Гърция, Румъния и Хърватия се договориха да подкрепят шестте си съседи от региона с конкретни стъпки в европейската интеграция.

Екатерина Захариева и Теодор Мелешкану са обсъдили  и въпросите с напредъка по делимитацията на морските пространства на двете страни и са се договорили следващият кръг разговори да се състои преди края на тази година.

Относно драгирането на българския бряг на река Дунав е договорено да се търсят решения от взаимен интерес, за да се гарантират добри плавателни условия.

Двамата външни министри са коментирали още борбата с радикализацията и противодействието на тероризма, както и общи проекти, които ще гарантират свързаност между България и Румъния в икономически и инфраструктурен план.

В рамките на съвместното заседание на правителствата на България и Румъния във Варна беше подписана декларация за сътрудничество в областта на социалната политика. Министър Бисер Петков и министърът на труда и социалните грижи на Румъния Лиа-Олгута Василеску са се договорили за съвместни действия за обмяна на информация и опит в областта на младежката заетост, трудовата мобилност, политиките за закрила на детето, здравословни и безопасни условия на труд.

Двете страни ще обменят добри практики и мерки срещу недекларирания труд, като сътрудничеството ще включва съвместни проверки между инспекциите по труда на двете държави.

Транспортните министри на двете страни Ивайло Московски и Александру-Ръзван Кук подписаха споразумение, осигуряващо безопасността на корабоплаването в общия българо-румънски Черноморски регион, допълват от транспортното министерство. По този начин ще бъде осигурена безопасността на морското корабоплаване и ще бъдат изпълнени европейските изисквания за създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите и за информация.

Московски е заявил, че България подкрепя изцяло бъдещо участие на Румъния в мултимодалния коридор Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе. Министрите са обсъдили и напредъка по съвместния за двете страни проект Danube Safety Net, както и темата за поддържането на българо-румънския участък на река Дунав.

Московски е уверил своя колега, че в това направление българското правителство води активна политика и до 3 години страната ни ще разполага със съвременна техника за проучване на реката и драгиране на критичните участъци.

България и Румъния ще си доставят взаимно енергия в случай на аварии, договориха още днес изпълнителните директори на двете преносни дружества в присъствието на българския енергиен министър Теменужка Петкова и румънския ѝ колега Тома-Флорин Петку.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още