IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: Не може да има разбирателство в името на корупционен комфорт

Оставките на депутати, кметове и общински съветници са авариен изход, който доскоро потушаваше проблемите, но вече не работи, заяви Румен Радев

15:53 | 04.10.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Не може да има разбирателство в името на корупционен комфорт, заяви в поредната размяна на реплики с премиера Бойко Борисов в сряда президентът на страната Румен Радев.

„Трябва да е ясно едно – не може да има разбирателство в името на корупционния комфорт на управляващите, които и да са те”, каза Радев по време на брифинг, преди да замине на посещение в Полша.

„Оценявам усилията на премиера Борисов да поддържа диалога в момент, в който неговата партия води институционална и медийна война срещу президентството…. Премиерът пред камерите подава ръка над масата и има моята ръка. Но неговите съпартийци не вадят ръцете си изпод масата и продължават да безчинстват”, каза държавният глава по повод скандала, станал известен като "Кумгейт".

„Оставките на депутати, на кметове, на общински съветници са авариен изход, който доскоро потушаваше проблемите. Този изход вече не работи, трябва дълбоко сериозно разследване, и то от независим разследващ орган, който да стигне до дъното на схемите и на моделите. Освен това в цялата тази ситуация и парламентът не контролира правителството, каквото е неговото призвание, по-скоро се използва като трибунал срещу президента, това е недопустимо”, категоричен беше Радев, цитиран от пресцентъра на президентството.

По-рано днес на свой брифинг премиерът Бойко Борисов каза, че с президента имат „прекрасен диалог“.

Относно указа за назначаването на Георги Чолаков като председател на Висшия административен съд президентът каза, че въпросът е принципен и е върнал предложението на новия състав на ВСС като носител на нова легитимност.

„Очакваме неговото предложение, съобразено с всички законови процедури и моралните очаквани на обществото”, каза президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 10
sdar
преди 6 години
От една страна много точни думи на президента. От друга страна както се казва, като махнем тия, кой ще дойде? Затова по-добре да не ги махаме и да продължаваме по стабилитета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още