IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правосъдният министър очаква да бъде отчетен напредък в мониторинговия доклад за България

Има положителни резултати, но не е възможно всички препоръки да бъдат изпълнени за година, каза Екатерина Захариева

10:34 | 03.11.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ежегодният мониторингов доклад на Еврокомисията за правосъдието в България  ще бъде обективен и ще бъдат отчетени положителните свършени неща. Със сигурност има какво да се желае и по какво да работим. Това каза пред bTV министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Тя коментира и изказването на еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова, направено наскоро: „Всеки път, когато се срещна със Сотир Цацаров и обсъждам реформите и Прокуратурата, неговите думи звучат убедително и говорят за напредък. След това виждам резултатите и в мен се появява съмнение дали всичко е толкова перфектно“.

Екатерина Захариева посочи, че години наред в докладите се повтаря очакването да се види невъзвратимост на процесите и напредък по делата с голям обществен интерес. Тези дела са в две сфери – корупция и организирана престъпност. 

„При организираната престъпност има огромна разлика отпреди 10 години. За корупцията има какво да се желае. Ние също го признаваме. Има доста започнали дела, нека да видим как ще продължат в съдебна фаза и дали ще има осъдителни присъди. Има доста министри, които са обвиняеми или пък се разследват в момента. Има също и народни представители, кметове“, каза министърът.

„Неслучайно в момента се предлагат изменения в Наказателния кодекс, свързани с корупционните престъпления“, допълни тя.

Захариева, която координира действията по правосъдната реформа, припомни, че в последния доклад за първи път е имало 17 конкретни препоръки, които не е възможно по думите й да бъдат изпълнени за една година.

За оставката на здравния министър тя каза: „Това е изключително тежък сектор, нуждаещ се от тежки реформи, които засягат доста интереси“.

Припомняме, че Европейската комисия ще представи мониторинговия си доклад за България по-рано от очакваното - през ноември, заради започващото през януари българско председателство на Съвета на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
888
преди 6 години
Министър на правосъдието е Цецка Цачева !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
крас
преди 6 години
надежди говежди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още