IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата през октомври отчита лек ръст заради края на летния сезон

Заради регистрациите в бюрата по труда на част от упражнявалите сезонна заетост нивото на безработицата се увеличава с 0,2 пр. п. до 6,7% за месеца

12:58 | 13.11.17 г.
<p>
	Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.<em> Снимка: БТА</em></p>

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Снимка: БТА

Краят на сезонната заетост е довел до лек ръст на безработицата в България през октомври. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от БНР.

Петков участва в конференция за сътрудничеството на бизнеса и университетите в Русе, отбелязва националното радио.

През октомври делът на регистрираните безработни лица достига 6,7% от икономически активните, докато през септември нивото на безработица е било 6,5%, посочва Петков.

Той обяснява тенденцията с приключването на лятната сезонна заетост и регистрирането в бюрата по труда на част от упражнявалите сезонен труд.

Според него обаче тенденцията е за намаляване на безработицата у нас, тъй като през октомври на годишна база нивото ѝ е с над процентен пункт по-ниско.

Петков допълва, че като до края на седмицата ще има решение за коледните добавки на пенсионерите, предава БТА. Решението ще се вземе от правителството.

Социалният министър посочи, че нагласата е да има коледни добавки, но не за всички пенсионери. Ще се търси възможно най-справедливият подход за разпределение на средствата.

"Както и предишните години, обикновено това е форма на подпомагане на пенсионерите, които са с най-ниски размери на пенсии, като обикновено границата е линията на бедността. Предполагам, че в тази посока ще бъде и тазгодишното решение", коментира Петков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още