IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът остава без промяна през ноември

Оценките на мениджърите от промишлеността и търговията на дребно се подобряват но настроенията в строителството силно се влошават заради неактивния сезон

11:46 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През ноември бизнес климатът в България остава почти без промяна спрямо октомври, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Подобрение на стопанската конюнктура е регистрирано в промишлеността и търговията на дребно непосредствено преди активния за търговците празничен сезон, докато в сектора на услугите показателят запазва равнището си от октомври. Единствено в строителството показателят се понижава предвид и неактивния зимен сезон.

Бизнес климатът в промишлеността се повишава с 1,2 пункта спрямо октомври в резултат на оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко намалена, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни. Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните предизвикателства пред сектора.

Бизнес климатът в търговията на дребно се подобрява с 1 пункт през ноември. Очакванията на търговците за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца са по-оптимистични.

Същевременно и прогнозите им за обема на продажбите през следващите три месеца остават благоприятни, макар и по-резервирани спрямо предходния месец и независимо от предстоящите празници.

Конкуренцията, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда остават основни предизвикателства пред бизнеса от сектора.

В сектора на услугите водещият показател остава без промяна, но показателят за настоящото бизнес състояние на предприятията намалява с 1,6 пункта поради изместване на оценките на мениджърите към по-умерените мнения, посочват от НСИ. В прогнозите си за развитието на бизнеса през следващите шест месеца обаче мениджърите от сектора са оптимисти, като и очакванията им за търсенето на услуги през следващите три месеца са благоприятни.

Бизнес климатът в строителството се понижава с 2,7 пункта през октомври, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение се наблюдава известно подобрение на настоящата строителна активност, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила остават основните пречки пред развитието на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още