IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимира Райчева: Мобилните разплащания набират сила в България

Парите в брой са може би най-важният фактор за съществуването на сива икономика, твърди мениджърът на Visa за България

08:15 | 26.01.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Visa</em></p>

Снимка: Visa

- Какви са продуктите и услугите, за които заплащат дигитално българите?

- Последното ни проучване показва няколко стабилни тенденции без промяна за последната година – най-често българските потребители предпочитат да пазаруват в интернет дрехи и обувки (64%), техника (39%), почивки (42%) и книги (21%). Oт друга страна установихме две категории, които отбелязват забележителен ръст в заплащането онлайн – битови услуги (14% - с 3% повече от 2016 г.) и самолетни билети (22% - със 7% повече от 2016 г.). 

- От какви магазини предпочитат да пазаруват българите онлайн?

- Онлайн покупките се правят най-често в български електронни магазини (42%), големи международни търговци на дребно (23%), други международни онлайн магазини (18%) и уеб сайтове за колективно пазаруване (18%).  Най-важните критерии за българските купувачи, когато правят своите покупки онлайн, са безплатната доставка (67%), богатият избор на категории продукти (54%), наличието на сертифицираща система (52%), опциите за плащане онлайн (36%) и възможностите за закупуване на ваучери за намаление (30%).

- Защо избират този начин на разплащане?

- Това, което потребителите оценяват високо, според резултатите от проучването ни за електронната търговия, са удобството (99%), пестенето на време (98%) и улеснението (98%) при онлайн разплащанията, както и, че няма нужда от физическо присъствие в търговския обект (98%), възможността да се случва навсякъде и по всяко време (98%) и лесното проследяване на личните финанси (89%).

- Има ли промяна в профила на клиентите и в техните изисквания?

- Не забелязваме някаква любопитна разлика в профила на клиентите. През 2017 г. онлайн разплащанията по няколко пъти в месеца са еднакво популярни сред мъжете (42%) и жените (41%). По отношение на възрастта по-често се употребяват в групата на т.нар. милениъли (18-34-годишните), но електронните разплащания печелят нарастваща популярности и сред останалите възрастови групи.

- Има ли ръст на покупките през глобалната мрежа около големи празници, сега наближава Коледа? Може ли да дадете данни за последните два месеца на миналата година, например?

- Предколедният сезон си остава периодът, в който се правят най-много онлайн покупки, но по-голямата част от хората вече не свързват онлайн пазаруването само с определен период от годината, показва локалното ни проучване, а наблюденията ни са, че българският пазар много често е огледало на световните тенденции.

- Откога се наблюдава тенденцията разплащанията онлайн да изпреварват по популярност наложения платеж при доставка? 

Увеличава се броят на хората, които биха отказали да направят покупка, ако търговецът не приема плащане онлайн – с 2%.

- За първи път от три години насам по-голям брой хора заплащат по електронен път, отколкото в брой. Българите показват нарастващо предпочитание към електронните разплащания и тази тенденция ще се задълбочава в бъдеще. Увеличава се броят на хората, които биха отказали да направят покупка, ако търговецът не приема плащане онлайн – с 2%. Близо 20% от анкетираните биха отказали покупка, ако търговецът не приема електронно разплащане вследствие промяна в потребителското доверие, тъй като електронните плащания увеличават своята стабилност и сигурност. През 2016 г. този процент е бил 18%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Alx
преди 6 години
Няма нищо лошо да се развият безкешовите плащания, но има една малка подробност.... един бизнес който работи с 5% печалба, тези господа от банките искат да му вземат над 2% само под формата на таксички и тн... А другия смешен казус е че такива като М-тел, Виваком, и тн все още не работят с Paypal.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Дядо Коледа
преди 6 години
Пак почнаха с поръчковите статии за ограничаване правата на хората. Не си научиха урока , че примера с ограничаване на разплащанията в брой в Гърция не е удачен, тъй като там ограниченията са поради фалита на банковата им система, защото хората си взеха парите да си ги съхраняват сами, в противен случай им ги вземаха доброзорно ! Доста наглост и арогантност се изисква да продължават с напъните за ограничение правата на хората. Явно системата е пред колапс, за да продължават по този начин. Който иска да плаща с карта , никой не го е спрял, но да не ми обясняват глупости за сиви икономики и т.н.т. . Моля сменете репертуара , не е актуален вече , измислете нещо ново и по интересно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Karo
преди 6 години
Много, ама много наглеещо изказване на госпожата. Интересът клати феса, нали?Ами дайте направо премахнете парите в брой, за да може хората да ползват само вашите услуги. Задължително всички фирми с касови апарати задължително да трябва да имат и поне по един ПОС терминал, че и от там такси да текат.Интересно, защо не споменава на колко се оженява тежестта на подобни предложения, като посовете и намалянето на използваемостта на официалните пари в брой? Защото всичкото струва пари и ресурс за поддръжка и икономиката го плаща, не пада от небето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още