IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мръсният въздух в големите градове – за всички и по много

Мерките на национално ниво засега зависят изцяло от настроението на хората – дали ще решат да ги спазват

10:34 | 10.01.18 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В дните с мъгла в София обикновено се отчитат завишени нива на замърсяване на въздуха.&nbsp;<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

В дните с мъгла в София обикновено се отчитат завишени нива на замърсяване на въздуха. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Автомобилите

За автомобилите екоминистерството също е планирало мерки преди първата им регистрация в страната, и като цяло подобряване на техническите прегледи. За целта се налага Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ да преработи Наредба Н-32 за периодичните прегледи към Закона за движение по пътищата.

Планирани са мерки за ограничаване на злоупотребите при свалянето и предаването на катализаторите на автомобилите като вторични суровини в пунктовете за отпадъци. Екоминистерството уверява, че ще бъде засилен контролът върху качеството на горивата. Но ограничения за различни видове горива за автомобилите не се  предвиждат.

Столична община междувременно купи нови анализатори за газовете, отделяни от автомобилите, и ги подари на КАТ София. Така от първа регистрация ще бъдат спирани неизправните автомобили, които замърсяват най-много. Докато само столицата разполага с такава апаратура, най-старите коли вероятно ще бъдат регистрирани в други градове.
Евросубсидии за чист въздух

Евросубсидии за общините

С предвидените 115 млн. лв. от  програма „Околна среда 2014-2020“ общините разработват или актуализират общинските програми за справяне с мръсния въздух. Процедурата беше обявена през юли 2016 г. Мерките ще са срещу посочените два основни източника на ФПЧ – битовото отопление и транспортът.

По данни на МОСВ вече са сключени договори с общините Асеновград, Благоевград, Варна, Враца, Гълъбово, Димитровград, Монтана, Несебър, Перник, Пловдив, Шумен на обща стойност приблизително 1,5 млн. лв.

Национална програма срещу мръсния въздух

Тази програма в момента се разработва след сключено през 28 септември 2016 г. Споразумение за консултантски услуги между МОСВ и Международната банка за възстановяване и развитие. Програмата трябва да бъде готова в първата половина на 2018 г., заяви екоминистерството. Експертите уверяват, че не се предвижда държавата да изземе компетенции и задължения на местните власти.

Софийските квартали на протест

От всичко изброено става ясно, че ефект от предложените дотук мерки се очаква в бъдеще време. А жителите на големите градове дишат мръсен въздух в момента. Напрежението в София ескалира и жителите на няколко квартала излязоха на протест през декември срещу мръсния въздух. Докато в някои райони проблемът основно е заради трафика, в други са разгневени от изгарянето на гуми, кабели и дрехи.

Общината отговори със съвместни проверки за горенето на отпадъчни материали. Бяха проверени автосервизи и пунктове за вторични суровини и имаше десетина случая на съставени актове. При няколко акции бяха събрани и над 3 хил. стари гуми.

Кои мерки ще сработят?

Що се отнася до автомобилите, според доц. Георги Гаджев ефективните мерки включват и изграждане на големи буферни паркинги край метростанциите за влизащите в София коли, както и оросяване на улиците. Буферните паркинги според него ще осигурят по-малък брой автомобили в Синята зона, което означава по-свободни булеварди и по-малко паркирали коли.

Ивайло Хлебаров коментира, че, ако домакинство на битово отопление намали през зимата температурата в къщата от 25 - 30ºC на 21ºC, използваното гориво ще намалее значително. 

Той препоръча на Столична община много по-активна комуникация - прогнозите за замърсяване на въздуха да се обявяват не само с графики на сайта на общината, а и да се съобщават през медиите заедно с прогнозата за времето. така всеки ще може да прецени сутрин дали да се качи на автомобила си. 

Ако бъде ограничен броят на автомобилите пък, градският транспорт ще трябва да се движи по-често и до по-късно. Според него проверките за нерегламентирано изгаряне на гуми и пластмаси трябва да са значително повече, а гражданите трябва да подават сигнали, когато видят подобно "отопление".

Ако хората решат да носят маски, те трябва да отговарят на стандарт EN149 от 2001 г. За да са ефективни, маските трябва да прилепват плътно към лицето. А хората с респираторни и сърдечносъдови проблеми непременно трябва да се консултират с лекар, преди да сложат маска, защото някои при модели се допълнителни дихателни усилия, докато са на лицето, препоръча Ивайло Хлебаров. 

Междувременно  бившият екоминистър Ивелина Василева, сега председател на парламентарната комисия по околната среда и депутат от ГЕРБ, предложи да се разработи финансов инструмент, с който да се подпомагат хората за закупуване на печки с по-щадящо природата гориво.

В крайна сметка, повечето изброени мерки, предложени от държавата и местната власт, ще бъдат приложени в бъдеще време. Дори, след като бъдат въведени, всичко ще зависи изцяло от волята на хората, които трябва да решат колко и какви коли да карат, както и какво да слагат в печките, ако се топлят на твърдо гориво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
Поради щото "даскал" е професия, а "Учител"- призвание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Наличните проблеми, ако ги покриваме, остават. Какво хубаво в това? Пречи на успешното председателство именно замитането....и разните там слагачи. Успокой се и давай по същество, щото последното ти изказване на говори добре за автора си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
orchis
преди 6 години
http://eea.government.bg/bg/soer/2015/air/emisii-na-vredni-veshtestva-vav-vazduhaТук ясно е казано, основно замърсяването идва от отоплението с твърдо гориво. Това с колите, мръсните улици е несравнимо по-малък проблем. Мисля единствения полезен ход би бил да започне някакво адекватно управление на Топлофикация, така че поне отказалите се да се включат отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
Нищо не знаеш, но плямпаш. Кажи поне еди нов квартал от строителният бум в София, който е свързан с "Топлофикация". Правешкият селянин е би по-далновиден от сегашните "доктори" на науките /ха, ха гасени пожар със струйник!/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 3
Тава е
преди 6 години
Има едно правило:" никой не дава големи пари, за малки проблеми..." Не казвам, че чистотата на въздухът е маловажен проблем, а че се върви в посока на безумие. Или "оперативна програма Околна среда, която е с общ бюджет 3,5 млрд. лв..." е достатъчна Беляне да работи, всички да се греят на ток срещу 7 ст/кВ, с електровози БДЖ да транспортира контейнерите, а не ТИР-ове и многоооооо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
doba
преди 6 години
red6, Само за протокола: замърсяването сега е същото както миналата година, по-миналата и т.н.НО се преекспонира.ПАРИ, става въпрос за ПАРИ, не за замърсяване(то е само повод).Някои хора са се наточили за пореден път да отрежат главата на народа!Пак за протокола: по времето на социализъма е имало години, в които хората са ходели с шалчета на устата и не са виждали къде вървят. Това по спомени на близки.Дай Боже това да не се случва отново!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 2
red6
преди 6 години
Кога налазиха и тука платени ***?! Само да те светна, замърсяването е единственото "стабилно" нещо в тая държава, ако желаеш да използвам термини опорки, дето ти ги спускат. Че не можеш да зацепиш иначе.А за студиото си знаем, че толкова си му е акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Нивата замърсяване в страната по градове:https://airtube.info/?pos=42.81555136172695,24.853820800781254,8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
А пък ти да вземеш да спреш малко ръкоплесканията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Безплатен обяд нема ! Да си софиянец струва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още