IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивелина Василева: Мерките срещу мръсния въздух трябва да са комплексни

Необходими са решителни действия, но обществото трябва да е наясно, че в някои случаи те са непопулярни, каза бившият екоминистър

13:45 | 05.02.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Действията за справяне с проблема с мръсния въздух трябва да бъдат комплексни. Това каза в интервю за БНР Ивелина Василева, председател на Комисията по околна среда в парламента и бивш министър на околната среда.

Подобни проблеми има не само в България, а почти във всички европейски държави, посочи Василева.

По думите й е необходимо да се предприемат решителни действия, но обществото трябва да е наясно, че в някои случаи те са непопулярни. В някои случаи са свързани и с ограничения, каза бившият екоминистър. И добави, че хората вече имат готовност да предприемат мерки и действия, които да подпомогнат усилията за справяне с този проблем.

„Надявам се, че това ще бъде последният отоплителен сезон, в който ще могат да бъдат използвани некачествени горива за отопление“, каза още Василева. Тя заяви, че е необходима промяна на начина, по който се предоставя подкрепата за енергийно бедните хора. 

„Към настоящия момент помощите за енергийно уязвимите хора се предоставят по такъв начин, че да се закупуват въглища или дърва, а точно това са горивата, които в най-висока степен замърсяват въздуха“, посочи Василева.

Необходимо е също така да се работи в посока засилване на контрола на автомобилите, тъй като това е другият източник на замърсяването на въздуха.

Ивелина Василева припомни, че по оперативна програма „Околна среда“ има над 115 млн. лева, които могат да бъдат насочени към мерки за ограничаване замърсяването на въздуха.

Вариантите за справяне с проблема са различни и зависят от спецификите на дадено населено място – в зависимост от програмите на общините за подобряване качеството на въздуха, от наличието на конкретен вид замърсител, усъвършенстване на системите за интегриран градски транспорт, подмяна на горивната база, каза тя. По думите й е възможно например в някои квартали, в които се използват печки на твърдо битово гориво, то да бъде заменено с по-щадящо гориво или да се газифицират или топлофицират, може да се поставят филтри на комините и други.

Не би трябвало в България да се стига до европейски санкции относно замърсяването на атмосферния въздух, каза Василева. От ЕК са наясно с усилията на българското правителство в тази посока, уточни бившият екоминистър.

Днес за София и Русе са планирани нови протест срещу мръсния въздух.  В столицата недоволството си ще изразят жителите на четири от кварталите с най-сериозно замърсяване – „Красна поляна”, „Разсадника”, „Западен парк” и „Овча купел”.

Качеството на въздуха е тема и на Европейски форум по екоиновации, който се провежда днес в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още