IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добавката за „клас” към заплатите не е дискриминация

Според Комисията за защита от дискриминация разпоредбата не създава предпоставка за дискриминация на работниците и служителите по признак "възраст"

18:25 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ остави без уважение оплакване на работодателски организации относно разпоредбата на чл. 12 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, съобщават от Комисията.

В сигнала на работодателите се посочва, че нормативно допуснатото различие между общите възнаграждения на работниците за положен от тях еднакъв или равностоен труд поставя по-младите работници, които получават по-малък размер общо възнаграждение, в дискриминационно положение, тъй като поради липса или наличието на по-малък трудов стаж и професионален опит получават по-малко допълнително възнаграждение за "клас".

В сигнала пише още, че е налице дискриминация, основана на работа в публичния и реалния сектор, по признаци "лично" и "обществено положение" поради обстоятелството, че за държавните служители допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит е отменено. 

Според Комисията за защита от дискриминация разпоредбата на чл. 12 от Наредбата не представлява нарушение на забраната за дискриминация и не създава предпоставка за дискриминация на работниците и служителите по признак "възраст", "лично и обществено положение".

Комисията оставя без уважение сигнала на ответните страни. Решението може да бъде обжалвано.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още