IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Председателството беше изпитание за европейската ни идентичност

От опозицията са категорични, че резултатите ни са слаби и разделението в ЕС се задълбочава, а в България ще има вълна на евроскептицизъм

10:54 | 13.07.18 г. 2
<p>
	Бойко Борисов. <em>Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Бойко Борисов. Снимка: Архив Олег Попов, Investor Media Group

От БСП смятат още, че страната не е успяла да защити българския национален интерес по отношение на ОСП, както и че работата по отношение на очакваните реформи на Дъблинския регламент, което беше заложено в програмата на българското председателство, не е достатъчна.

Според Корнелия Нинова България не е направила нищо и по новата политика за отбрана на общността и дори е допуснала ново разделение, защото девет държави са решили да направят нов съюз в тази област.

Опозицията даде слаба оценка и на постигнатото в социалната сфера. "По време на председателството правителството излъчваше несигурност", категорична беше Нинова. Тя отбеляза провеждането на 72 протеста по най-различни теми и допълни, че шестте месеца са били използвани като събития за трупане на личен рейтинг.

Мустафа Карадайъ (ДПС) обясни, че председателството е протоколно и ротационно събитие. За нас то е било важно, защото е било първият опит да представляваме европейските институции. То е помогнало да оценим капацитета на българската дипломация.

Гражданите от ЕС са очаквали конкретни решения на конкретни проблеми, каза Карадайъ и поиска по-малко бюрокрация и проактивно поведение, допълвайки, че примерът е можел да бъде даден от България.
Лидерът на ДПС отчете липсата на напредък в много приоритетни теми, като ОСП, финансовата система и мобилността на работната сила.Той също критикува липсата на защита на теми, които засягат интересите на България.

Карадайъ отбеляза, че по време на председателството правителството е "загърбило вътрешнополитическите проблеми" и призова за активна работа в следващите месеци

От ГЕРБ обаче отбелязаха, че няма европейска институция, която да не дава висока оценка на председателството на България. Добро постижение е запазването на политиката за разширяването на ЕС, посочи Джема Грозданова. Не малка част от затворените досиета са по чувствителни теми - например за командированите работници.
Като успешно отчитат в мнозинството свършеното в сектора на отбраната, сред които и новата обща отбранителна политика на ЕС.

Страната ни е успяла да бъде добър председател на общността въпреки глобалните кризи и проблеми, казаха още от ГЕРБ и обвиниха опозицията, че критикуват свършеното, но не са предложили никакви алтернативи.

Волен Сидеров "Обединени патриоти" отбеляза отсъствието на президента Румен Радев по време на днешния отчет в Народното събрание. Той отговори още и на критиките на опозицията, че не е защитен българския интерес с думите, че българският глас е бил чут и сме показали, че страната ни не е периферията на ЕС. "Не може да поставяш въпроси, които засягат твоята държава и това го знаят всички", заяви той.

Шестте месеца са показали, че българските националисти са нормална и системна партия, категоричен беше още Волен Сидеров и допълни, че коалиционното управление в България дава пример в ЕС и подобни правителства вече са сформирани в Австрия и Италия.

"Доза здрав национализъм трябва да има във всяка държава в Европа", заяви депутатът. Той е категоричен, че трябва да се върви към "Европа на отечествата" и следващите избори за Европейски парламент ще покажат тази насока.

Веселин Марешки (Воля) също отчете успешното председателство, но само по отношение на външната политика, а през последните месеци във вътрешен план е имало много скандали и проблеми.

Европейският депутат Емил Радев (ЕНП) отчете пред парламента, че председателството не е рутинна задача, а работата на България е била внимателно наблюдавана и оценявана от европейските институции. Той отчете 78-те затворени досиета и допълни, че това е станало в тежки за общността моменти. 

"България постигна много, беше медиатор и показа, че може да води дебата на Европа", каза още той.

Радев допълни още, че България ще получи повече пари от европейските фондове (с около 2 млрд. евро) през следващия програмен период. 

Георги Пирински (ПЕС) отбеляза изненадата в европейските институции, че страната ни се справя отлично със задачите. Това е показател за лошия имидж на страната ни, базирана на информацията за корупция, организирана престъпност и други проблеми. 

Той обаче критикува правителството, че не е успяло да повлияе на дневния ред на ЕС в области като сигурност, солидарност и социална сигурност. Пирински добави, че бъдещето на ЕС не е национализмът, а суверенната демокрация.

Евродепутатът Искра Михайлова (АЛДЕ) каза, че председателството на Европейския съвет е задължение на страните и допълни, че България се е справила в някои от отношения по-добре от своите предшественици. "Това беше рутинно, предвидимо и добре прието председателство", каза тя и допълни, че броят на затворените досиета е голям, а страната ни е била начело на общността в трудни моменти за ЕС. 

Страната ни обаче не е успяла да разреши национални проблеми, за което трябва умение, голям опит и високо самочувствие. Затова Михайлова оправда критиките на опозицията, че страната ни не е защитила българския интерес. България не е напреднала по досието за Дъблинския регламент и заради рутинността на председателството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Б. Борисов: Председателството беше изпитание за европейската ни идентичност Абеее, Мутрагенньо!Аз по рождение съм си европеец!Тия ги разправяй на твоите слуги, де от бял чувал с бюлетини с едни подписи, в София докарват чер с други.... Капиш, капо до ту'тти капи!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 5 години
гаранция тиквата не е измислил тоя ... нон-сенс (да го кажем в негов стил) :):)Боци, уволни си писача на речи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още