IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният сектор ще мине през пълно пренареждане през 2019 г.

Парламентът одобри окончателно Закона за бюджета на НЗОК и така през задната врата се променят ключови здравни закони

21:00 | 27.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Мегаагенцията за контрол и надзор е факт

Ще бъде създадена една мегаагенция "Медицински надзор", която да контролира болничната дейност. Депутатите одобриха Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантациите да се слеят в Изпълнителна Агенция „Медицински надзор“ от 1 април 2019 г. Директорът на новата агенция ще бъде назначаван от министъра на здравеопазването. ИА „Медицински надзор“ ще бъде правоприемник на ИА „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантациите. До 31 март 2019 г. Министерски съвет трябва да приеме устройствения правилник на новата агенция. Чрез преминаването на Агенцията по трансплантациите в ИА „Медицински надзор“ на пациентите ще им бъде осигурена комплексна медицинска услуга“, мотивира промяната министър Кирил Ананиев.

Одобрено бе закриване на Изпълнителната агенция по трансплантациите и нейното включване в новата мегаагенция. Чрез вливането на Агенцията по трансплантациит в ИА „Медицински надзор“ на пациентите ще им бъде осигурена комплексна медицинска услуга, аргументира предложението министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание. Новата агенция ще поеме административните производства по регистриране дейността на лечебните заведения за извънболнична помощ и лицензиране на лечебните заведения за болнична помощ.

Изискванията към болниците

Ще бъдат разработени нови правила за добра медицинска практика и нови медицински стандарти, на които болниците трябва да отговарят. Те ще бъдат разработени от съответните съсловни организации до 30 юни 2019 г. Болниците ще трябва до половин година да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания. Новата агенция "Медицински надзор" ще прави проверки и ще следи дали са изпълнени изискванията. Първоначалните идеи предвиждаха всички болници да преминат през процедура по прелицензиране.

Министерският съвет ще разрешава разкриването на нови болници, предвиждат още приетите изменения. Новите дейности ще се разрешават от здравния министър, както е и в момента. Остава мораториумът нови болници да не могат да сключват договори със Здравната каса.

Беше отхвърлено предложение на ДПС и БСП лимитите в извънболничната и в болничната помощ да отпаднат. Хасан Адемов от ДПС предложи да отпадне текстът, който лимитира дейността в болничната помощ. Той коментира, че това е свръхрегулация, защото е до ниво легло на болния в лечебните заведения. Даниела Дариткова от ГЕРБ обаче заяви, че не е възможно да се приеме отпадането на лимитите само в болничната помощ, а в извънболничната да останат. В крайна сметка лимитите останаха в закона.

Новите лечебни заведения няма да могат да сключват договори с НЗОК през 2019 година. Лечебните заведения, сключили договор по реда на Наредбата за медицински дейности за 2018 година, да не може през 2019 година да сключват договори или допълнителни споразумения с НЗОК за нови клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури, одобриха депутатите, освен ако те не са изпълнявани на територията на РЗОК.

Неусвоените здравноосигурителни плащания ще се използват по решение на Надзорния съвет на НЗОК и на Българския лекарски съюз. Първоначалното предложение беше средствата да се разпределят само от надзора на НЗОК.

Нови правила за лекарствата

Националната здравноосигурителна каса ще заплаща за лекарствата за домашно лечение, за болнично лечение, както и медицинските изделия, помощните средства, приспособленията и съоръженията за хората с увреждания. Договорите ще бъдат сключвани с притежатели на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти, с изпълнители на болнична медицинска помощ, с производители или търговци на едро с медицински изделия и с лица, осъществяващи предоставяне и ремонт на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания.

 

Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 2
крас
преди 5 години
НОВИ АГЕНЦИИ , НОВА БЮРОКРАЦИЯ нови тежести за останалите все още на тази територия ДАНЪКОПЛАТЦИ. ПРОМЯНА НЯМА И НЯМА ДА ИМА. САМО БАКАЛСКИ СМЕТКИ И СХЕМИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕДНИ ПАРИ. КАРАЙТЕ Я ТАКА ДОКАТО И ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРИН НАПУСНЕ ДЪРЖАВАТА ИЛИ ДОКАТО НЕ ВЗРИВИТЕ БУРЕТО С БАРУТ ВЪРХУ КОЕТО СТЕ СЕДНАЛИ И ПАЛИТЕ ПРОБЛЕМ СЛЕД ПРОБЛЕМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още