IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният сектор ще мине през пълно пренареждане през 2019 г.

Парламентът одобри окончателно Закона за бюджета на НЗОК и така през задната врата се променят ключови здравни закони

21:00 | 27.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Беше приета идеята на управляващите НЗОК да плаща само за най-разходно ефективните лекарства. Законът залага принципът на разходна ефективност, а допълнителните уточнения за кои лекарства ще се прилага той и как точно ще се прилага могат да стават с наредба.

Националните консултанти, научните дружества и експертните съвети се запазват като участници в изготвянето на нови фармако-терапевтични ръководства (алгоритъмът за лечение на болести, с лекарства, както и критерии за оценка на резултата от прилаганата терапия). Предложението бе редактирано от ГЕРБ, като първоначалното беше Националният съвет по цени и реимбурсиране да има право еднолично да прави ръководствата.

Лекарите в болниците, изписващи лекарства за домашно лечение или онкомедикаменти, трябва да съобразяват с новите фармако-терапевтични ръководства лекарствата, които предписват.

Ще бъде създадена Национална здравноинформационна система, която да се администрира и поддържа от Министерството на здравеопазването. Системата ще събира, обработва и съхранява информация за здравното състояние на населението чрез създаване на електронен здравен запис на всеки гражданин.

Националната експертна лекарска комисия ще създаде и поддържа информационна база данни за всички лица, преминали през ТЕЛК/НЕЛК.

Финансовата рамка

Рамката на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2019 г. предвижда близо половин милиард лева повече. Повече пари са заложени както за болнична, така и извънболнична помощ. Осигурителната вноска се запазва 8%, както досега.

Приходите в бюджета ще бъдат в размер на почти 4,3 млрд. лева. Ръстът в приходите е с 418,4 млн. лв. спрямо 2018 година. Здравноосигурителните приходи ще бъдат над 4,2 млрд. лева, в които влизат трансфери за здравно осигуряване и здравноосигурителни вноски. Разходите в бюджета на Касата са в размер на над 4,3 млрд. лева. За персонал са в размер на над 41 млн. лева, за административни дейности – над 12 млн. лева, за здравноосигурителни плащания – малко над 4,1 млрд. лева.

В рамките на дебатите по гласуването на второ четене на бюджета от БСП обявиха, че ще внесат законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в Конституционния съд. Променят се 18 закона през преходни и заключителни разпоредби на специален закон, какъвто е Законът за бюджета на НЗОК, мотивираха се от левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 2
крас
преди 5 години
НОВИ АГЕНЦИИ , НОВА БЮРОКРАЦИЯ нови тежести за останалите все още на тази територия ДАНЪКОПЛАТЦИ. ПРОМЯНА НЯМА И НЯМА ДА ИМА. САМО БАКАЛСКИ СМЕТКИ И СХЕМИ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЕДНИ ПАРИ. КАРАЙТЕ Я ТАКА ДОКАТО И ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРИН НАПУСНЕ ДЪРЖАВАТА ИЛИ ДОКАТО НЕ ВЗРИВИТЕ БУРЕТО С БАРУТ ВЪРХУ КОЕТО СТЕ СЕДНАЛИ И ПАЛИТЕ ПРОБЛЕМ СЛЕД ПРОБЛЕМ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още