IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН: Населението на България намалява с 50 хил. души годишно

В същото време страната ни е една от държавите в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост

11:25 | 03.01.19 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Населението на България намалява с 50 хил. души годишно, като смъртността за година е около 110 хил. души. Това коментира в ефира на bTV доц. Елица Димитрова, демограф от Института за изследване на населението и човека при БАН .

Според нея средно годишно с около 1000 са по-малко децата, които се раждат у нас.

Елица Димитрова отбеляза, че в България съжителстват различни модели на възпроизводство. Според нея страната ни е една от държавите в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост. Тя добави, че през 2017 г. около 3000 са децата, родени от майки под 18 г. По думите ѝ обаче се увеличава делът на майките над 40 г. Димитрова припомни, че от 90-те години в България има процес по отлагане на второто раждане. 

„Големият въпрос е кога ѝ се ражда на българката, при какви условия и къде. Много млади хора избират съвсем целенасочено да отидат да живеят в чужбина и да родят там, както и да отложат. Сред характеристиките на обществата, към които ние очевидно се числим според тези развития, са да родиш дете тогава, когато можеш да се грижиш за него, то да е материално осигурено и да си постигнал определен икономически и професионален статус“, каза социалният антрополог Харалан Александров, който също бе гост в студиото.

Според него това е добра новина, но ако продължава със същия темп, това ще изкриви в дългосрочен план структурата на населението в България.

Харалан Александров призова управляващите да разработят по-адекватни социални и икономически местни политики, с които да бъде стимулирано раждането.

Заради неработещия регистър на ражданията никой в държавата, включително министерството на здравеопазването, все още не знае колко деца са се родили у нас през изминалата година. Проучване на bTV показва, че има спад в раждаемостта и в трите най-големи софийски АГ болници през 2018 година в сравнение с 2017 г.  С над 8% по-малко деца са се родили в  най-голямата АГ болница в столицата „Майчин дом”. В другите столични болници и в страната като цяло резултатите са приблизително същите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 42 rate down comment 8
KostadinovK
преди 5 години
Българите не искат деца поради различни причини - някой предпочитат да имат свободно време за себе си, други имат доста работа, трети си имат кучета, четвърти не се женят въобще. Познавам много жени които не искат деца и се смятат за "вървежни" на 39 -40г. Откачена работа ви казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още