IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С близо 3 млрд. лева ще се подпомага земеделието тази година

В ДФ „Земеделие“ влизат 2,69 млрд. лева европейски пари и 300 млн. лева е съфинансирането от националния бюджет

17:15 | 30.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Правителството утвърди годишните разчети за средствата от Европейския съюз за Държавен фонд „Земеделие“ за 2019 г. Планирани са общо 2,99 млрд. лева за финансиране на директните плащания на площ, пазарните мерки, Програмата за развитие на селските райони и Програмата за морско дело и рибарство. От тях 2,69 млрд. лева са за сметка на Европейския съюз, а 300 млн. лева са от националния бюджет, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

За развитие на селските райони са предвидени 985,9 млн. лева. Плащанията ще се насочени основно по мярка 4 „Инвестиции в материални активи“, мярка 6 „Развитие на стопанството и стопанската дейност“, мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ и мярка 19 ЛИДЕР.

По линия на директните плащания от Програмата за развитие на селските райони са заложени 274,6 млн. лева, които ще обхващат направленията агроекология и климат, биологично земеделие и Натура 2000.

По схемата за единно плащане на площ, както и за обвързани с производството плащания за животни, плодове, зеленчуци и други са заложени 1,554 млрд. лева.

По Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. са разчетени 38,8 млн. лева.

За пазарни мерки, включително за Националната програма по пчеларство, схема „Училищен плод“, схема „Училищно мляко“, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор и други схеми, от ДФ „Земеделие“ ще разполагат със 135,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още