IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 2,5 млрд. лева са изплатени в сектор "Земеделие" през 2018 г.

Договорени са 56% от бюджета на ПРСР

17:45 | 19.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Picabay</em></p>

Снимка: Picabay

Над 2,5 млрд. лева са изплатените средства в сектор „Земеделие“ през 2018 г. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов на пресконференция, на която бяха представени резултатите от работата на ведомството през годината. 

1,521 млрд. от сумата са директните плащания, обвързаното производство, зелените плащания и други.

Вчера вечерта бяха изплатени 634 млн. лв. по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), информира агроминистерството.

„Общо 305 млн. лв. са всички преходни национални помощи. Водещите са в тютюнопроизводството и в животновъдството. Беше отпуснат и dе minimis – там, където съответните сектори имат своята пазарна нужда и необходимост да бъдат подпомогнати допълнително", каза Румен Порожанов. 

Той припомни, че през тази година има две одобрени държавни помощи в сектора – за малки мандри и за Global G.A.P. - сертификат, който производителите на плодове и зеленчуци трябва да притежават, за да реализират продукция в големите търговски вериги. 

Министърът съобщи още, че в момента заедно с производителите на плодове се работи и върху възможностите за помощи за малки камери за бързо замразяване, сушилни и други съоръжения, с които да се подпомогне процесът по запазване на плода след беритба.

Сред важните законодателни инициативи през 2018 г., които минаха при широк обществен интерес, са промените в законите, свързани с поземлената собственост, арендата и ползването на земя. Един от акцентите е ограничаването на продължителността на договорите за ползване, каза министър Порожанов.

Много промени бяха направени и по отношение на биологичното производство, за да се въведат допълнителни изисквания и към преработватели и търговци, и към контролиращи. Така контролът ще бъде по-ефективен и качествен и ще гарантираме повече прозрачност по веригата, увери зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева.

Тя посочи, че се предвижда да има информационна система от база  данни за биопроизводството.

„На сайта на министерството днес е качена индикативната програма за приемите през 2019 г. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Ще бъдат отворени 9 мерки с бюджет от 141 млн. евро“, съобщи зам.-министър д-р Лозана Василева. 

Подмярката за иновации 16. 1 ще  бъде отворена в началото на следващата година. През 2019 г. предстои стартирането на подмерките 6.3 - насочена към малките земеделски стопанства, 7.3 за създаване на широколентова инфраструктура в малките населени места, 7.6 за възстановяването на сгради с религиозно и културно значение, както и подмярка 1.1 за  получаване на професионално обучение.

Към настоящия момент 1,6 млрд. евро или 56% от бюджета на ПРСР за целия период  е договорен,  като по отворените приеми за 2018 г. бюджетът е над 662 млн. лв.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още