IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спогодбата за трудовата миграция с Молдова вече действа

Компаниите могат да подават документи в бюрата по труда

16:56 | 14.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес вече действа Спогодбата за трудовата миграция между България и Молдова, която бе подписана в края на 2018 г., съобщи Агенцията по заетостта.

Набирането на кандидати по заявки на български работодатели вече е уредено чрез специална процедура. По нея фирмите, които желаят да наемат работници от Молдова, ще подават документи в бюрата по труда. 

Процедурата ще се прилага за мигранти, които са граждани на една от двете държави, имат сключен индивидуален трудов договор по тази спогодба и притежават необходимото разрешение за пребиваване в другата държава.

Това могат да са работници за първоначален период до 1 г. и с възможност за последващо продължаване за общ срок до 3 г. или сезонни работници.

Спогодбата ще се прилага единствено за новонаети лица, но не и за вече работещи в България.

Посредничеството на Агенцията по заетостта е безплатно и няма годишен контингент за броя на работниците.

За работниците по спогодбата не се изисква разрешение за работа. Достъпът до пазара на труда се разрешава за длъжности, за които по закон не се изисква българско гражданство.

Фирми, извършващи посредническа дейност по наемане на работа, освен когато са работодатели, не могат да участват в Спогодбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още