IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите на Балканите: Привърженици на ЕС, но и на управлението с "твърда ръка"

Изводът е от проучване за младите хора в Югоизточна Европа на фондация „Фридрих Еберт“

15:01 | 27.04.19 г. 7
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Те са израснали в България, Хърватия или Румъния в еднакво зле функциониращи демократични общества. Въодушевлението им от Европейския съюз е голямо. Както и желанието за сигурност и благоденствие. Така могат да се обобщят резултатите от първото общо представително проучване на младите хора в Югоизточна Европа, което проведе германската фондация „Фридрих Еберт“ и представи в Брюксел, съобщава БНР.

"Младите в страните на Балканите са горещи привърженици на Европейския съюз", казва Хелене Кортлендер, ръководител на представителството на фондацията в София. Те харесват не само институциите му, но и свързват с членството в общността надеждите си за благоденствие. Цифрите са много показателни: 91 процента от българските младежи подкрепят членството на страната ни в евросъюза. В Хърватия, най-младата страна-членка, те са 87 процента, а в Румъния - 85 на сто. 

"В целия регион прави впечатление, че младежите са позитивно настроени към ЕС. Във всички държави, където проведохме изследването, доверието в европейските институции е по-високо в сравнение с националните. Но едновременно с това отчитаме и известно отрезвяване по отношение на ЕС. Това важи особено за страните, които отдавна са в общността. Очевидно евросъюзът вече не се възприема като панацея за всички проблеми." Така чете Хелене Кортлендер проучването, проведено за първи път сред младежите във всички балкански страни - четири от тях вече са част от ЕС, останалите шест се стремят към членство в евросъюза. Видими са както разлики, така и много прилики. Общото между всички е, че 15 до 30 годишните не се интересуват особено от политика. И рядко гласуват. В Гърция право на глас вече имат 17-годишните. Това ли е начинът да станат младите хора по-активни и политически ангажирани?

"В България например интересът към политиката по принцип е много слаб. Но прави впечатление, че младите хора се интересуват повече от международна политика, отколкото от това, което става вътре в страната. Но също така в сравнение със Западните Балкани българите не са толкова подчертано аполитични. Прави впечатление, че особено в България младите хора не си представят да влязат в политиката. Едва всеки пети отговаря много уклончиво, че би могъл да си помисли за политическа кариера. Има много, които са политически активни, но не в класическия партиен смисъл. Предпочитат по-скоро да са активни в средата си, в обкръжението си, т.е. в по-тесен кръг от съмишленици."

Резултатите от изследването открояват една тревожна тенденция: Все повече младежи в Югоизточна Европа, в т.ч. и в България, изповядват откровено националистически идеи. Хелене Кортлендер допълва: "Това, което ме притеснява, са патриотичните и националистически настроения, които са силно застъпени сред младите българи. Те са много по-силно изразени в сравнение със страните от Западните Балкани. На въпроса в анкетата, дали е по-добре, ако в България живеят само етнически българи, 65% от запитаните отговарят с „да“. Това е много висок процент. А изразената подкрепа за ЕС всъщност се обяснява с това, че младите хора вярват в неговите институции, а не непременно в политиката му. Регистрирахме и една силно изразена тенденция към подкрепа на умереното авторитарно управление, на т.нар. „твърда ръка“. За мен това е израз на разочарованието от начина, по който функционира демокрацията. За младите хора тя е мудна, бавна, често пъти корумпирана. И затова те си представят, че един силен управленец може да реши проблемите, с които демократичното управление не може да се справи. А това води до нежеланието на младите хора да се ангажират в класическите форми на политическия живот."

Такъв е президентът Александър Вучич в Сърбия, или министър-председателят Виктор Орбан в Унгария. С такива политици ли се идентифицират младите на Балканите? Хелене Кортлендер: "Не съм сигурна, че се идентифицират с тях, но в техните очи тези политици са по-лесното решение на проблемите. Мисля, че този тип управници са събирателен образ, резултат от хаотичните условия на живот и от известна доза мачизъм, който вероятно има своите културни традиции в региона. Към това естествено се добавя и реалната политическа обстановка в Югоизточна Европа, където партиите често пъти са подчинени изцяло на един лидер. Вие споменахте Вучич, но и в България има такива примери. Често пъти човек не може да си представи дадена партия без лидера й."

А какво показва изследването за политическите нагласи на младите хора на Балканите? Разделят ли се на класическото ляво и дясно? Обикновено гимназистите и студентите са бунтари и протестните движения в Европа се причисляват по-скоро към левия политически спектър. Така ли е и у нас? "В България младежите, участвали в изследването, се определят по-скоро като десни. Но ако сравните отговорите им на въпросите за отделни ценности, то тогава се оказва, че те поставят на челните места левите, социалдемократическите ценности, като например солидарност и социална отговорност. Авторите на изследването говорят за т.нар. милениъл социалисти, т.е. поколението, което изповядва нов вид социалдемокрация, различна от това, което предлагат и изразяват традиционните партии. И тази тенденция важи както за България, така и за всички останали страни в Югоизточна Европа." 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
Проклети туркофили,скоро и кофи вазелин няма да ви помогнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 13
mrynmryn
преди 5 години
Че тя бъгларската история винаги е била фалшифицирана, през комунизма и началото на 90-те бяхме славяни, през ВСВ бяхме арийци, ама истината е някъде по средата. Ама ти си бил твърде зает, да правиш минети на някой руснак тогава, за да го осъзнаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 6
ABBA
преди 5 години
Гледайки минусчето за сетен път се убеждавам, че във всеки талибан-русофоб дреме по един туркофил.Скоро скандала ще блесне в цялата му святост! Малко потрайте!До тогава - до всички национални предатели > проклети!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Тикво-Рапона ке падне!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
https://bultimes.com/%d0%bc%d0%be%d0%bd-%d0%be%d0%b1%d1%83%d1%87%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8-%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0-%d1%84%d0%b0%d0%bb%d1%88%d0%b8%d1%84%d0%b8%d1%86%d0%b8%d1%80/целият текст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
ABBA
преди 5 години
МОН обучава учители как да фалшифицират българската историяВъзраждане алармира: МОН обучава учители как да фалшифицират българската историяОт началото на 2019-та министерството провежда изключително агресивна кампания за тотална подмяна на методиката, по която се преподава.Целта е да се внуши, че основният ни враг е Русия, че приятел ни е Турция, че турско робство не е съществувало, че българите доброволно са приемали исляма и че най-голямото зло в нашата история е комунизмът между 1944 г. и 1989 г.На 6 и 7 април 2019 г. в София се провежда поредният кръг от обучения на учителите по история, организирани от Министерството на образованието. МОН не за първи път провежда такива семинари за българските учители, но за първи път от почти десетилетие насам държавата плаща всички разходи на командированите специално за целта преподаватели от цялата страна.Причината е прозаична от началото на тази година министерството провежда изключително агресивна кампания за тотална подмяна на методиката, по която се преподава българската история, като основната цел е да се накарат българските учители да внушават на българските деца, че основният враг на България е Русия, че най-близък и приятел ни е Турция, че турско робство не е съществувало, че българите доброволно са приемали исляма и на драго сърце са си давали децата за еничари, че българският народ не е славянски и че най-голямото зло в нашата история е комунизмът между 1944 г. и 1989 г.С нас от Възраждане се свързаха няколко учители, които независимо един от друг ми разказаха напълно подробно какво се е случвало на този семинар. Помолих последният от тях да ми прати и писмо, в което да опише какво се е случило и как са се отнасяли с тях техните обучители.Ето го и самото писмо:Здравейте!Помолихте ме да напиша това, което знам за обучението на учителите по История, организирано от МОН.Такива обучения се провеждат от началото на годината, всяка седмица. Има задължителна квота и от всяка област се изпращат по 3 учители, или експерти от РУО. Досега са обучени 10 групи, по 75 човека всяка. Тъй като капацитетът на всяка зала е ограничен, всяка група е разделена на още 3 такива, на които преподават различни преподаватели от Софийския университет, Югозападния университет, Българската академия на науките, Нов български университет, Шуменския университет.Част от преподавателите са доц. Антоний Гълъбов и проф. Евелина Келбечева, сигурен съм, че знаете доста неща за тях.Наименованието на обучението е просто Обучение на учители по История и цивилизации относно новите учебни програми в десети клас. Обучението трае 5 дни и е изцяло финансирано от МОН.От споделения опит с колеги, включени в първите групи, знаехме, че една от новостите, които трябва да научим е че турско робство не е имало и това е повтаряно и потретяно. На една от последните групи проф. Рая Заимова каза, че Християнските семейства са давали по едно момче, а те са имало по много, за да има мир и любов и да живеят по-добре (за кръвния данък); Девширмето е път към просперитет; далеч от центровете на официалната религия българският селянин няма усещане за фатален избор (за ислямизацията) и че голяма част от българските светци са наказани със смърт, защото първо са приели исляма, а после са отказали от него. Във всички групи преподавателите са твърдели, че ислямизацията е била епизодична, не чак толкова агресивна и в голяма степен доброволна.Друго, което ме впечатли: за всичките ни нещастия е виновна Русия, като се започне още от походите на княз Светослав през 10 век. Но, ние, българите, цели 7 пъти сме успели да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още