IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава блокадата на фермери на пътя Сливен-Ямбол

Очаква се днес да се стигне и до конфликти, тъй като трафикът е много засилен

08:41 | 05.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Вече четвърти ден продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол. Собственици на домашни прасета в района на с. Крушаре отказват да допуснат ветеринарните служби в домовете си и отказват да заколят прасетата си, съобщава БНТ.

Очаква се днес да се стигне и до конфликти, тъй като трафикът е много засилен. В местната администрация до вчера не бе входирано искане за изразяване на общественото недоволство и на практика протестът е незаконен. Според Националната телевизия хората ще останат на блокадата, докато исканията им бъдат удовлетворени, въпреки че в края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов обеща, че държавата ще отпусне по 300 лв. на всеки стопанин на домашни прасета, при доброволно умъртвяване на животните. 

Междувременно от днес служителите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват проверки в личните стопанства на хората в 20-километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета, припомнят от ведомството, като крайният срок за това бе 2 август. Ако собствениците не са спазили предписанията на агенцията ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните.  В Пловдивска област първо ще се проверяват селата около Индустриалната зона на Раковски, Стряма и Белозем.

От днес се забранява и достъпът на туристи до хижа "Здравец", за да се избегне възможност за разпространение на заразата. Очаква се днес да започне евтаназията на 8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен.

По данни на Министерство на земеделието до момента са установени 30 огнища на заразата при домашни животни и 27 при диви прасета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още