IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще подкрепи ли Европейският парламент Мария Габриел?

Общото мнение е, че тя се е представила отлично, неофициалната оценка се очаква по-късно днес

10:17 | 01.10.19 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако бъде одобрена за еврокомисар за втори мандат, Мария Габриел ще получи много широко портфолио с много отговорности. Нейният ресор е формулиран като "Иновации и младеж", но тя ще отговаря също така за образование, за култура, за спорт. Това са все теми, които са свързани с големи програми, управляващи големи бюджети.

Вчера Мария Габриел беше изслушана в две парламентарни комисии в Европейския парламент. Над 100 евродепутати в продължение на три часа задаваха до късно снощи въпроси на бъдещия български евродепутат. 

Общото мнение е, че тя се е представила отлично. Това е мнението не само на евродепутатите от нейната Европейската народна партия, но и на всички останали, съобщава БНТ.

„Считам, че госпожа Габриел достойно се опита да отговори на всички въпроси, които ѝ бяха зададени. Надявам се с времето да влезе в детайлите на портфейлите, които са ѝ поверени. Мисля, че нямаме основание да се срамуваме от тази кандидатура и можем само да ѝ пожелаем успех. Считам, че всеки път, когато българин се отзове на висока позиция, трябва да направим едно усилие да му помогнем с това, с което се е захванал. Това е от общ интерес“, коментира Иво Христов, евродепутат от БСП/Група на социалистите и демократите.

„Мария Габриел се представи точно така, както очаквахме - блестящо. Ако трябва да се изразя академично, сигурен съм, че ще си вземе изпита с отличен. Много уверена, много сигурна в себе си, с нужното самочувствие. Всичко това се базира на дълбокото познаване на проблематиката, солидната подготовка и знания. Накрая завършекът беше феноменален и аплаузите на присъстващите показаха отношението към нея. Изключително представяне“, посочи Асим Адемов, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

„Мария Габриел направи добро впечатление, представянето ѝ беше на високо ниво. Мисля, че тя вече е доказала своите качества и като евродепутат и като настоящ комисар. Аз съм спокойна за образоването, иновациите, науката, културата и младежта, защото тя показа, че има визия за развитието на всички тези области“, коментира Льоранс Фаренг - "Обнови Европа", Франция.

Мария Габриел се ангажира да утрои бюджета за програмата "Еразъм" по време на мандата на новата комисия.

Вчера бяха първите изслушвания на комисарите от евродепутатите. Трима бъдещи еврокомисари бяха изслушани - освен Мария Габриел и тези от Словакия и Ирландия. Следват изслушвания всеки ден до 8 октомври, когато са последните 3 изслушвания на бъдещите заместник-председатели на Европейската комисия. Оценката обаче не се предвижда да бъде съобщавана официално. Според правилата на Европейския парламент на 17 октомври ще бъде оповестена общата оценка от изпитите на всички кандидати за еврокомисари. Обикновено отделните оценки се съобщават неофициално веднага след като бъдат определени.

Ако всички еврокомисари бъдат одобрени, цялата комисия ще бъде гласувана на 23 октомври в Пленарната зала в Страсбург. На 1 ноември тя трябва да встъпи в длъжност.

Двете комисии в Европейския парламент, който изслушаха Мария Габриел, трябва днес около 13:00 българско време да дадат становището си как тя се е представила. За да получи подкрепата им, тя трябва да получи 2/3 от гласовете.

Кандидатурите на Румъния и Унгария бяха отхвърлени от правната комисия в Европейския парламент. Това е комисията, която преди да започнат фактическите изслушвания, определя дали при комисарите има някакъв конфликт на интереси. Тези двама кандидати не бяха допуснати до изслушванията. Те трябваше да са днес и утре. Но Европейският парламент изпрати писмо до Урсула фон дер Лайен и Унгария вече предложи нов кандидат. Същото се очаква да направи и Румъния, защото време няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
QI91
преди 4 години
Бе кво толкоз много се пънете? Ми станете и вие комисари, или директори на банки и МВФта. Успехът е нещо комплексно и свързано не само от умения, а и от други фактори.Да не би всички евродепутати да са много умни и честни??? Такава е действителността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis16
преди 4 години
Майкка им шее *** и за тва се изнесоа ората от територията именно зарад такива кат тая масстия Гаргамелата за кво само ни заминаат с тая пачавретина герберастка де да знам ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Не ги разбираме с тебе тия висши политики.Бойко и Габриел имат други сетива. Гаргамески.Иначе как ще обясниш:"Полша купува 32 космически изтребителя Ф-35, по-евтино отколкото Бойко 8-те антични Ф-16"Неа как. Ово е искуство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis16
преди 4 години
да се надяваме ньет, госпоицата с общинско жилище в София и зплата нето за 18 хилики в Брюсель и всичко без пари и без ДДС .... да и го туррат у чофкката популистите, опаковане на куфарите и да си хои при нейния да прай тръби, че и без тва аз такова бъдеще виждам в тва човекопподобно .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 14
Бидонойл
преди 4 години
За подобни позиции се изискват най-вече административни и управленски умения, а за техническите си има експерти. Мария Габриел е направила добро впечатление пред комисиите, следователно са преценили, че е достатъчно компетентна. Е, разбира се, там не работят толкова умни хора като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
s3
преди 4 години
Какво като няма никакво техническо образование? Тя само ще управлява, няма тя да мисли иновации. Мария Габрел си има нужните качества да управлява и разпределя, както и Бойко ги има, това са ръководни хора, а не бачкатори. Те трябва да управляват останалите, които да бачкат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 14
Иван Митев
преди 4 години
Европейската централна банка (ЕЦБ) ползва неправилен модел за емитиране на евро. При запазване на банковата грешка Европейският съюз (ЕС) е с нарастващи щети и възниква криза.При създадената обстановка, колкото по-добре работят европейските комисари за европейски икономически растеж толкова ЕС е с повече щети.Устойчивият прогрес на ЕС е възможен, когато ЕЦБ правилно емитира евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
ert
преди 4 години
Браво на Мария Габриелова. Тя доказа, че не е важно дали човек разбира от нещо, а е важно да е човек на някого. Тя няма техническо или информационно образование, цял живот е учила езици и политически науки. Но явно образованието е последното нещо което се гледа. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още