IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Много българи не гласуват заради недоверие в изборния процес

Държавният глава заяви, че е гласувал за прозрачно и ефективно управление на София и нейното бъдеще като модерна и зелена европейска столица

12:07 | 03.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: пресцентър на президентството</em></p>

Снимка: пресцентър на президентството

Изключително важно е българите да имат доверие в изборния процес. Много от хората не отиват да гласуват, защото нямат доверие, че техният вот ще бъде отчетен коректно и срещу това трябва да се борим. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, след като упражни правото си на глас във втория тур на местните избори в София, цитиран от своята пресслужба.

Президентът призова гласоподавателите за масово участие в балотажа на изборите в страната, за да не се допуска купеният и корпоративен вот да определя тяхното бъдеще.  Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и доверието в изборния процес, заяви Румен Радев. Затова президентът ще инициира среща с ръководството на Централната избирателна комисия, с органите на реда, с парламентарно представените политически партии, за да бъдат обсъдени пропуските в изборите и отстъплението от прозрачността на изборния процес. Президентът посочи, че въвеждането на машинно гласуване би решило въпроса с огромния брой недействителни бюлетини, който в момента е недопустимо висок.

Държавният глава заяви, че е гласувал за прозрачно и ефективно управление на София и нейното бъдеще като модерна и зелена европейска столица.

На въпрос как ще коментира изказването на френския си колега Еманюел Макрон по отношение на българите във Франция Радев отговори, че няма български емигранти, тъй като, за разлика от други страни, България е член на ЕС и нейните граждани са граждани на Обединена Европа.

Президентът Радев коментира, че външната политика е прекалено сложна и деликатна материя, за да бъде използвана предизборно за евтин вътрешнополитически пиар от която и да е страна. Имал съм много разговори с президента Макрон, обсъждали сме различни теми, но той съвсем ясно и отчетливо заяви своите амбиции за европейско лидерство, които ще се реализират много трудно с подобен тип непремерено говорене, защото то остава съмненията за чертаене на нови разделителни линии, коментира Радев, цитиран от БТА.

По думите му, в европейската политика е недопустимо да се лепят национални етикети. От друга страна, подобни изказвания трябва да бъдат много внимателно превеждани и още по-внимателно анализирани, за да не се отива към непремерени официални реакции, изтъкна Радев. Той отбеляза, че отношенията между България и Франция почиват на дългогодишно приятелство и сътрудничество, и ако има някакъв проблем между нас, изобщо не е този. По думите на държавния глава, за нас е много по-важно да имаме френската подкрепа по стратегически въпроси като пакета "Мобилност", Шенген, механизма за сътрудничество и проверка, постмониторинговия механизъм на ПАСЕ, подкрепата за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Попитан дали се е запознал със стенограмата на ВСС за избора на нов главен прокурор, президентът Радев коментира, че публикуваният документ е много обемист и неговият екип го разглежда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още