IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предлага на НС да одобри участието ни в европоръчки за медицински изделия

За ратификация се предлага Рамковото споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие

15:42 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерският съвет предлага на Народното събрание за ратифициране Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Рамково споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки при мерки за медицинско противодействие (Рамково споразумение) беше одобрено на заседанието на Министерския съвет, проведено на 13 март 2019 г. и министърът на здравеопазването беше упълномощен да го подпише при условие за последваща ратификация. То е подписано в рамките на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“), проведен на 14.06.2019 г. в гр. Люксембург, Велико Херцогство Люксембург.

Съгласно публична оценка на Европейската комисия, с присъединяването на България към Рамковото споразумение, то покрива около 455 млн. души в Европейския съюз, или 90% от населението на блока.

Споразумението е рамка, която дава възможност на присъединилите се държави членки съвместно да провеждат бъдещи тръжни процедури за конкретни мерки за медицинско противодействие (противовирусни препарати, ваксини и др.).

В случай на кризисна ситуация, засягаща здравето на населението, България ще има възможност да участва в нови тръжни процедури по реда на Рамковото споразумение, като същевременно си запазва правото да предприеме действия самостоятелно да осигури медицински мерки за противодействие извън съвместното възлагане.

Рамковото споразумение не ограничава присъединилите се държави да провеждат обществени поръчки със сходни, а дори и идентични предмети, като в същото време държавите имат право да договарят със същите контрагенти/ производители/ изпълнители, които участват в обществената поръчка на страните по Рамковото споразумение.

България вече подаде документи и участва в съвместната обществена поръчка на Европейската комисия за защитно медицинско оборудване - маски, защитни очила, както и за респиратори и сетове за тестване. 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още