IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на София ще се свие с до 3% през 2020 г. заради коронавируса

Най-засегнат в столицата ще бъде туристическо-развлекателният сектор, сочи доклад

16:57 | 03.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Кой колко ще загуби?

Ако пандемията от коронавирус продължи три месеца, т.е. до юни, туризмът в София ще загуби 63 млн. лв. само от нощувки и между 2500 и 4200 работни места, или около 1% от работната ръка в града, прогнозира докладът. Ако кризата продължи до септември, по неофициални прогнози на ОП „Туризъм”, туристическия сектор може да претърпи над 70% загуби, т.е. над 176 милиона лева.

Анулирането на събития ще нанесе голям удар и върху конгресния туризъм в София през тази година, като все още не е сигурно каква част от отменените събития в периода март – юни ще могат да се пренасочат за есента и дали изобщо ще се случат.

Според направено сред членовете на Българското конгресно бюро проучване между 90% и 100% от планираните конгресни прояви в София и България са отменени през периода март - май и дори вече и юни, като поне една година след края на епидемията конгресният туризъм в София няма да може да възвърне предкризисните си нива. При най-негативния сценарий, в който събития няма през цялата година, и при консервативна оценка от около 200 лв. разходи на турист икономиката на София ще претърпи минимум 140 милиона лева загуби само от конгресни и бизнес туристи, прогнозират авторите на доклада.

Летище София също ще усети чувствителен спад на трафика в средносрочен план вследствие както на нежеланието да се пътува, особено с цел туризъм, така и на проблемите на цялата авиационна индустрия.

Индустрията за поддръжка и ремонт на самолети, която е силно представена в София, също ще бъде засегната. Lufthansa Technik има 8 халета за ремонт и поддръжка, обслужва над 80 авиокомпании и дава работа на над 1000 инженери. Според авторите на доклада обаче търсенето на продукция от авиоиндустрията вероятно ще продължи, тъй като в световен мащаб са натрупани поръчки за следващите пет години поради повишено търсене и недостатъчен капацитет в предкризисните условия.

ИКТ секторът в София вероятно няма да бъде директно засегнат от забавени доставки на техника от Китай, тъй като той е много повече софтуерен, отколкото хардуерен, прогнозират авторите на доклада. Има риск обаче от повишаване на разходите на фирмите за покупки на техника и поддръжка.

В по-дългосрочен план се очакват сътресения и ИКТ фирмите ще претърпят загуби от корпоративни клиенти както в чужбина, така и в България, засегнати от икономическата криза. Очаква се компаниите, които са в развойна фаза, да замразят инвестиционните си намерения, което ще окаже негативно влияние не само върху ИКТ индустрията в София, но и върху стартъп средата. Това може да доведе и до освобождаване на служители от най-тежко засегнатите компании и свиване на броя на заетите в сектора.

По отношение на онлайн търговията ефектът от коронавируса ще зависи от типа продукт, който предлагат. Например, към момента има повишен интерес от страна на клиенти към онлайн супермаркети, аптеки, дрогерии, както и онлайн магазини за техника. Някои от тези магазини даже вече изпитват трудности с обслужването на нарасналия брой поръчки, сочи докладът.

Голямо предизвикателство пред сектора, особено при по-големите бизнеси, ще е запазването на кадри и възможността за изплащане на заплати. От друга страна, много от онлайн бизнесите са микробизнеси с екип от 1-2 души, за които онлайн търговията често е допълнителна дейност към тяхната основна дейност. При тях не се очакват големи промени и загуби.

Според предварителни неофициални прогнози на Българската Е-комерс асоциация динамиката на сектора ще се възстанови от три до шест месеца след преминаването на пандемията, като в дългосрочен план може да се очаква и допълнителен ръст.

Основните рискове за банките са свързани с необслужването на кредити в секторите туризъм и образование. Но съществува и риск от спад в новите ипотечни кредити и обслужването на стари задължения, ако безработицата се повиши значително.

На имотния пазар на този етап няма особени индикации за изоставяне на започнати строежи, а и работата по тях не е ограничена. Забавянето на инвестициите и пониженото търсене обаче може да се отразят негативно върху сектора във втората половина на годината.

Автомобилният сектор е в риск поради зависимостта си от множество доставки на части, произведени в целия свят. По информация на Аутомотив Клъстер България (АКБ) към 20 март няма предприятия, които да са затворили врати.

Фабриките работят в извънреден режим, с намалена продукция. Очаква се през март продажбите на автомобили да са намалели с 80% спрямо февруари. Дейностите по някои международни проекти са отложени с три месеца. Според АКБ обаче автомобилната индустрия ще е сред първите възстановили се след кризата благодарение на очаквани поръчки от чужбина за автомобилни или други части.

Висок негативен ефект ще има за дейността и приходите в медиите, рекламата и маркетинга, прогнозира ИПИ. Причината е, че от една страна, провеждането на събития е забранено, а от друга, част от ползвателите на тези услуги ще ограничат разходите си именно в тези пера, като отложат инициативи за периода на нормализация на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 4 години
Наистина да се краде в такъв момент ,вместо да се подпомогнат работещите предприятия /а връщането на надвзетите пари е важна помощ за тях/ е недопустимо и подсъдно.Как в главата на куха лейка може да минават такива мисли,че дори да се изтъпани пред всички и да внася проекти?Когато правителствата на всички държави въвеждат мерки да спасяват и стабилизират предприятията ,в България се намира министър да отклоняма средства предназначени за тях!!!!Сега е момент да се подпомогнат предприятията и селското стопанство .Сега е и момента да се ангажират повече работници ,върнали се от чужбина ,в родното земеделие,като се подпомогнат ефективно земеделските фирми и производители,както с оповестяване на работни места в сектора и търсене на работници ,така и с директно подпомагане на производителите и фирмите за подобряване на селскостопанския инвентар и машини ,складови бази, напоителни системи ,създаване на оранжерии,машини и съоръжения за преработка на земеделска продукция и консервиране и др.Главната държавна помощ трябва да е към работещитие предприятия и от екраните трябва да се призоват хората да продължат да ръботят и това е патриотичен дълг.Трябва да се призоват фирмите да направят всичко зависещо от тях да запазет производствата си и работниците,да реорганизират продукцията си според новите условия и търсене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още