IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венцислав Мутафчийски: Скоро ще се обяви как ще се отпускат мерките

Броят на новите установени случаи на Covid-19 у нас е 53

08:27 | 01.05.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Скоро властите у нас ще обявят начина, по който ще се отпускат мерките, свързани с овладяването на новия коронавирус. Това стана ясно от сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

„Отдавна се обсъжда какъв да е ритъмът на отпускане на мерките във връзка с Covid-19. В последните две седмици много неща се промениха. В следващите дни ще бъдат направени съответните съобщения, като ще се обяви начинът, по който ще се отпускат мерките. Разбира се, върви се по пътя на постепенно освобождаване“, коментира ръководителят на Националния оперативен щаб ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Коментарът беше направен в отговор на въпрос кога може да се очаква отварянето на фитнесите и местата за спорт. По думите на ген. Мутафчийски се мисли първо за спортовете на открито, а след това за отпускане на събирането в затворени спортни помещения.

„За съжаление не може да се предвиди в пълен обем какъв може да е резултатът от това нещо“, категоричен е той.

По думите му щабът е обсъждал с правителството и въпроса за задължителното носене на маски, но засега не се предвиждат промени. 

Броят на новите установени случаи на заразени с Covid-19 е 53 за денонощие, а в болница са настанени 15 души, след като са изследвани общо 1302 души.
 
11 от новите случаи са в София, 13 са във Видин, 8 са в Плевен, по 4 са в Ямбол и Перник, в Сливен са 3, в Благевград, Велико Търново, Пловдив и Русе са по 2, а във Враца и Смолян - по един. 

По думите на ген. Мутафчийски вчера е направено и второ плазмопреливане на още един пациент, който е бил интубиран и е бил в по-тежко състояние. След процедурата и двамата пациенти, на които тя е направена, са с по-добро общо състояние тази сутрин. Агенцията за лекарства вчера е направила и проверка за извършването на процедурата, като не е отправила забележки.

Планира се да бъде започнато плазмопреливане и в други болници, допълниха от Националния оперативен щаб.

Общо изследваните за новия коронавирус хора у нас са 46 510 до този момент.

Активните области на Covid-19 в България са 12, с активни 1199 случая.

Има шестима нови представители на медицинския персонал, които са с положителни проби за коронавирус.

Излекуваните за денонощието пациенти са 10, а общият брой на излекуваните вече е 276.

У нас има още една жертва на коронавируса, с което починалите от Covid-19 в България станаха 66.

317 от заразените с вируса в страната са настанени за болнично лечение, а 40 са в интензични клиники.

Ген. Мутафчийски коментира, че вчера институт Robert Koch е дал нова препоръка в Германия да се премине към стратегическо извършване на тестове, а не към масово такова. Идеята е тестове да се правят предимно на медицински заведения, контактни лица и възрастни хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
крас
преди 4 години
"По думите му /на Мутафчийски/ щабът е обсъждал с правителството и въпроса за задължителното носене на маски, но засега не се предвиждат промени."КИРО - АНАНИЕВ издава заповед за носене на маски и се позовав на чл. 63 ал.1 от ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО, ПРОБЛЕМА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ НЕГОДНИЦИ Е, ЧЕ ЧЕТАТ ЗАКОНА КАТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО. Защо финансиста КИРЧО *** беше прочел два реда по долу от цитираният от него чл. 63 от ЗЗ ?!!!В чл. 63 ал. 4 от ЗЗ е записано: "Държавните и общинските органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по ал. 1, а средствата за осъществяването им се осигуряват от държавния бюджет, съответно от общинските бюджети."!!!!!КЪДЕ СА ВИ МАСКИТЕ , КОИТО ТРЯБМА БЕЗПЛАТНО ДА НИ ДАДЕТЕ БЕ КИРЧО?!!!КЪДЕ И ОТ КОГО ДА ГИ ПОЛУЧИМ БЕЗПЛАТНО ?!!Или държавата само взема , ТЯ НЕ ДАВА !!ЕЙ , ГОЛЕМИ СЕЛСКИ ТАРИКАТИ СТЕ И ТИ КИРЧО И ПЛЕМЕННИКА ТИ ГОРАНОВ. Превърнахт държавата във ваша ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още